Kultura

Kako gimnazijalci vide Držića?

Marin Drzic EKnjige 1

Dom Marina Držića s veseljem poziva na otvorenje izložbe „Držić u očima gimnazijalaca“ u vrtu Gimnazije Dubrovnik u srijedu, 24. svibnja, u 13 sati.

„Držić u očima gimnazijalaca“ je dugogodišnji projekt suradnje Doma Marina Držića i Gimnazije Dubrovnik, kroz kojeg učenici pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Ivanke Lilić i muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje detaljno, praktičnim radom i studijskim pristupom obrađuju pojedine segmente Držićevog stvaralačkog opusa.

Tema ovogodišnje višemjesečne likovne radionice čije rezultate predstavlja izložba bile su Držićeve antiteze, naprimjer između gospodara i slugu, starih i mladih, škrtih i rastrošnih, mudrih i ludih, hrabrih i kukavica. Radionica se izvodila unutar likovne grupe u sklopu nastave u prostorima Gimnazije Dubrovnik, od listopada 2022. do svibnja 2023. godine.

Sudjelovalo je devetnaest polaznika koji su tehnikom akrila na platnu realizirali vlastite vizije Držićevih antiteza, ali su se bavili i oblikovanjem grimasa čudnovatih bića te različitim simbolima u njegovim djelima.

Od iznimne je važnosti upravo dubrovačke gimnazijalce pobliže upoznati s Marinom Držićem jer je riječ o njihovom kulturnom i povijesnom naslijeđu, što potvrđuju radovi nastali na radionici koji pružaju jedan novi i svježi pogled na bogatstvo Držićevog stvaralaštva.

Pročitajte još

ZAKLJUČENO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Beethovenova večer ispod volata Kneževa dvora

Dulist

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist