Aktualno

KAKO ĆE OVO NASELJE IZGLEDATI U BUDUĆNOSTI? Osam investitora zatražilo građevinske dozvole na području Solituda

KAKO ĆE OVO NASELJE IZGLEDATI U BUDUĆNOSTI? Osam investitora zatražilo građevinske dozvole na području Solituda

Projektiranje stanova u Solitudu je pri kraju, do kraja godine imat ćemo građevinsku dozvolu – najavio je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Mato Franković. Stanovi u Solitudu, podsjetimo, gradit će se po modelu poticajne stanogradnje, a riječ će biti o 50 stanova unutar tri nove zgrade. Mladi parovi u njima će živjeti deset godina te će plaćati najamninu od 1500 kuna. Po isteku 10 godina obiteljima će biti ponuđen otkup stanova s time da bi im se plaćena najamnina uračunala u cijenu. Ovo novo stambeno naselje, kada bude izgrađeno, bit će jedna od promjena u vizuri Solituda, ali svakako neće biti jedina. Solitudo čeka na još novogradnji, a za neke od njih postupci za izdavanje građevinskih dozvola već su u tijeku. Za ovaj dio grada gradonačelnik je Franković u siječnju u razgovoru za DuList istaknuo kako već sada ‘postaje prenapučen zato što je prostorni plan bio kriv i dozvoljavao je gradnju zgrada bez izgrađenih parkirnih mjesta’.

Prije nego se vizura Solituda promijeni, pokušali smo doznati koliko stambenih jedinica trenutno postoji u ovom naselju, a sve kako bismo mogli percipirati njegov budući izgled i izgrađenost. Ipak, to je ispao znatno veći zalogaj od očekivanog. Za podatke smo se obratili Gradu Dubrovniku, međutim, za doći do tih brojki bili bi potrebni tjedni pretraživanja. Pokušali smo stoga izračunati broj kuća i stanova na ovome području sukladno podacima Vodovoda Dubrovnik o vodovodnim priključcima, a kako bismo dobili približnu sliku stvarnog stanja.

Oko 295 stambenih jedinica

Tako su nam iz Vodovoda istaknuli kako na području naselja Solitudo, konkretno u Ulicama Ivana pl. Zajca, Riječkoj, Bokeljskoj, Moluntskoj, Trpanjskoj, Komolačkoj i Vatroslava Lisinskog Vodovod Dubrovnik ima sveukupno 658 mjernih mjesta. —Od toga broja 38 mjernih mjesta otpada na glavne vodomjere i hidrante, 253 su u kućama te 42 u zgradama. Od cjelokupnog broja zgrada, u 39 njih nalazi se ukupno 345 vodomjera bilo glavna ili sekundarna, dok tri zgrade imaju samo po jedan vodomjer – poručili su. Dakle, sudeći prema navedenim podacima, na području Solituda trenutno se nalazi približno 295 stambenih jedinica. Naravno, treba naglasiti kako nije riječ o preciznoj brojci, uzevši u obziro i samu činjenicu da sve zgrade nemaju jednak broj stanova. Također, neke od novogradnji još uvijek nisu ni useljene. Ipak, brojka je donekle ilustrativna.

Nadalje, zanimalo nas je kako će Solitudo izgledati u skoroj budućnosti, koliko će zgrada i kuća u njemu još ‘niknuti’ uz, naravno, planirano naselje po modelu dubrovačke stanogradnje. Ono što je donekle indikativno, istaknuli su nam iz Grada Dubrovnika, jest i osam zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola koji su u ovome trenutku u tijeku za područje Solituda. Jedan od zahtjeva odnosi se i na zemljište tik do ‘Ponte od šipka’ na šetnici Solitudo. Praktički, riječ je o šumi ispod jedne starije stambene zgrade, a kako nam ističu stanovnici ovog dijela Solituda, čini se da je investitorica već krenula s pripremanjem terena jer su prije nekoliko dana na ovome području posječeni borovi. Stanovnici se pitaju je li moguće da je i za gradnju na ovom području izdana građevinska dozvola? Pitaju se, naime, i kako će investitorica uopće pristupiti radovima s obzirom da je šetnica ionako uska te je nemoguće prići strojevima? Iz Grada Dubrovnika potvrdili su za DuList kako je za ovu česticu 24. rujna 2019. godine podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju niske samostojeće stambeno-poslovne građevine na kosom terenu na čest. zem. 247/2 k.o. Dubrovnik (n.i.) u Ulici Ivana Zajca u naselju Solitudo.

Zgrada od 10 metara

— Predviđena katnost građevine je Po+S+P+1+Pk, a visina od 10 metara. Podnositeljica zahtjeva je Tatjana Šmidt, a postupak izdavanja dozvole je u tijeku – stoji u odgovoru iz Gradske uprave. Ista investorica već 2014. je na ovoj lokaciji počela s radovima, međutim, kako nam govore stanari, bez potrebnih dokumenata stoga su se tada bili pobunili te su radovi zaustavljeni. Investitorica je proceduru pokrenula te će i ovo biti jedna od bitnih promjena u vizuri ovog dijela grada. Da će na području Solituda ‘niknuti’ još jedna stambena zgrada da se zaključiti i iz ponude jedne agencije za nekretnine koja je na prodaju stavila stan od 64 ‘kvadrata’ u novogradnji. Sukladno podacima s njihove službene stranice, zgrada još uvijek nije izgrađena, ali je za nju izdana građevinska dozvola. Na području Solituda u budućnosti bi se, podsjetimo, trebala izgraditi i crkva te pastoralni centar s pripadajućim sadržajima. Vlada Republike Hrvatske za ovu je namjenu Dubrovačkoj biskupiji darovala zemljište u Solitudu, točnije, tri čestice površine 6221,80 metara četvornih u vrijednosti 17 milijuna i 870 tisuća kuna. Svakako do novog stambenog naselja za mlade obitelji u Solitudu u planu je i izgradnja dječjeg vrtića na nekadašnjem zemljištu Vrtlara.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 7. listopada 2020.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo