Aktualno

KAD SIGURNO VOZIŠ, SIGURNO STIŽEŠ I biskup Mate potpisao prisegu o odgovornom ponašanju u prometu

KAD SIGURNO VOZIŠ, SIGURNO STIŽEŠ I biskup Mate potpisao prisegu o odgovornom ponašanju u prometu

Nacionalni je dan sigurnosti cestovnog prometa. Tim povodom Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je kraj Velike Onofrijeve fontane educirala građane o odgovornom ponašanju u prometu, o važnosti pridržavanja prometnih propisa i pravila tijekom vožnje, o potrebi humanog odnosa između svih sudionika u prometu, posebice djece, pješaka, biciklista i motociklista, kao i mogućim posljedicama koje u protivnom mogu nastupiti. Cilj je naravno smanjiti broj prometnih nesreća te stradalih na cestama. Dubrovčani su potpisivali prisegu kojom su se moralno obvezali na odgovorno ponašanje u prometu, uz poštivanje svih prometnih pravila. Prvenstveno se to odnosi na brzinu prilagođenu uvjetima na cesti, korištenje sigurnosnog pojasa, nekorištenje mobitela tijekom vožnje te, naravno, vožnje u trijeznom stanju. Prisegu je potpisao i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Mato Bender objasnio je biskupu na što će se potpisivanje prisege obvezati, na što je biskup kroz smijeh obećao kako će pokušati pridržavati se svega.
-Danas obilježavamo prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa potaknuti velikim brojem prometnih nesreća i stradavanja u prometu. U RH godišnje imamo oko 15.600 stradalih, od toga 80 posto s lakim tjelesnim ozljedama, 18 posto s teškim i nešto više od dva posto s poginulim osobama. Oko 350 osoba godišnje strada u prometu. Htjeli bismo na ovaj način potaknuti sudionike u prometu na dostojanstveno ponašanje i pridržavanje svih prometnih propisa kako bismo svi bili sigurniji u prometu. Usmjereni smo posebno na četiri tzv. ubojice, a to su brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Ako ta četiri prekršaja uspijemo suzbiti, onda će ova crna statistika biti bolja iako je puno dok i jedna osoba strada u prometu – rekao je Bender. Na području PU dubrovačko-neretvanske u 2020. godini imamo četiri poginule osobe, a prethodne godine ta je crna statistika iznosila deset poginulih.
-Imamo veliko smanjenje, ali ne možemo biti zadovoljni dok i jedna osoba nepotrebno strada. Stoga ćemo s našim aktivnostima nastojati doprijeti do svijesti građana i potaknuti ih na dostojanstveno ponašanje u prometu – rekao je Bender.
Najčešći uzrok prometnih nesreća jest brzina, rekao je, ali moramo znati kako se godišnje zbog vožnje u pijano stanju iz prometa isključi tisuću osoba. A gdje su svi oni koje policija ne uspije zaustaviti.
-Pojas pri manjim brzinama spašava život i ne bi bilo poginulih ako bismo se pridržavali svih propisa. Sve naše aktivnosti, preventivne, represivne i edukativne imaju za cilj doprijeti do svijesti sudionika u prometu kako bismo svi sretno i sigurno došli na naša odredišta – rekao je Bender.

Pročitajte još

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist