Grad

KAD RADI CAVTATSKA KAPETANIJA? Milane, otvori vrata!

Jahte u Cavtatu

Ispostava Lučke kapetanije u Cavtatu i ove godine u turističkoj sezoni radi skraćenim radnim vremenom od 8 do 15 sati, premda je granični prijelaz otvoren od 8 do 20 sati. Riječ je o prvoj luci upisa u Republici Hrvatskoj, kao i Europskoj uniiji, koja je po broju upisa jača i od Dubrovnika.

Oni koji posluju s jahtašima opet se, kao i u protekle dvije godine kada se ovaj problem također pojavio, žale na istu osobu. Lučki kapetan u ispostavi Cavtat Milan Grba ostao je poznat široj javnosti još 2012. godine kad je skratio radno vrijeme svog ureda (‘Business hours’, kako piše na vratima), na uštrb jahti i jedrilica koje su se nakon 15 sati trebale prijaviti u njegovom uredu. Među oštećenima je bio i Ivica Kostelić, koji je alarmirao javnost pa je radno vrijeme produženo do 20 sati, ali uskoro vraćeno na staro.

Što nakon 15 sati?

Isto je Grba učinio i 2013. godine, čak je dobio i upozorenje Ministarstva pomorstva da treba produžiti do 20 sati, ali se i na to oglušio.

– Već snosimo gubitke zbog tog radnog vremena, neki i do 30 posto. Imali smo taj problem i prošle i predprošle godine. U srcu sezone otišao je na godišnji odmor, zatvorio je ured i granični prijelaz nije radio. Jer granični prijelaz u Cavtatu, koji je prva i zadnja luka u Europskoj uniji, otvoren je od od 8 do 20 sati, a ured Lučke kapetanije radi kako radi, od 8 do 15 sati, s tim da nikad ne ostaju do 15 sati, zatvore i ranije. Tako da to nisu problemi Cavtaćana, možda osobno ni kapetana, nego države, koja ovim šalje lošu poruku – ističu agenti za čarter jahti, čiji posao trpi zbog ovog problema.

Luksuzne jahte i jedrilice bi, kad nalete na zatvorena vrata ureda Lučke kapetanije, trebale produžiti za Dubrovnik i time se automatski nađu u prekršaju jer se nisu prijavili u prvoj luci, a koje Policija često i novčano kažnjava, ako ih presretne. Naime, prema zakonu, brodovi i jedrilice trebaju se prijaviti u Lučku kapetaniju na dan uplovljavanja!

– Prva stvar države je granica, a mi kao da smo u Bangladešu. U svim peljarima i zakonima na svijetu piše radno vrijeme tog ureda. Pa zamislite da sleti zrakoplov u Čilipe, ali ostanu u zračnoj luci jer su službenici kontrole pošli kući. Na žalost, mnogi se iznenade kad ih dočeka ova neugodna situacija, a to nije privatna butiga da može raditi kad hoće – dodaju naši sugovornici, koji prozivaju i Ministarstvo pomorstva, koje ne zna ‘lupnuti šakom’.

Kekez: Stižu sezonci

Lučki kapetan pri lučkoj kapetaniji Dubrovnik, koja je nadređena Cavtatu, Mato Kekez istaknuo je kako ‘sezona još nije ni počela kako treba’, ali i rekao:

– Uskoro ćemo za cavtatsku ispostavu dobiti dva sezonska djelatnika kako bi onda ispostava radila redovno normalno vrijeme i kako bi naši jahtaši bili zadovoljni. Riječ je o ugovorima o radu na određeno vrijeme od šest mjeseci, i to su ljudi koji su radili kaok sezonci i prošlih godina. Kako je ove godine Uskrs bio kasnije, tako se i međunarodni granični prijelaz brodica pomaknuo u odnosu na lani. Sve zapravo ovisi o obimu poslova – izjavio je Kekez, koji nije znao ponuditi pravo rješenje onim jahtašima koji u Cavtat pristanu nakon radnog vremena.

– Što se nas tiče, oni mogu doći i u Dubrovnik. Ne bih znao reći smiju li oni to po Zakonu o granici, u to ne bih ulazio. Jer ako cavtatska ispostava ne radi, bolje da sve obave u Dubrovniku kao prvoj nadležnoj, nego da ne obave. Radno vrijeme je sukladno kolektivnom ugovoru i Zakonu o državnim službenicima. To je tako kako jest – rekao je Kekez, dodavši kako će sezonce angažirati ‘čim se poveća obim poslova’.

– Mogli bi ih angažirati već od 1. svibnja, ali nam je u sezoni veći pritisak. Bolje je još malo zadržati ugovor pa krenuti od sredine svibnja. Za drugog ćemo objaviti natječaj i on bi mogao početi od 1. lipnja, kada i počinje prava sezona – zaključio je Kekez.

Na žalost, do zaključenja broja u tiskanom izdanju na naš upit o radnom vremenu cavtatske ispostave nismo dobili odgovor iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist