Hrvatska

Josip Perković bit će izručen Njemačkoj

Josip Perković bit će izručen Njemačkoj

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je odluku kojom se odobrava da se Josip Perković izruči Njemačkoj.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu na ovu odluku vijeća jer smatra da imaju kvalitetne argumente za žalbu, dok je izvanraspravno vijeće zauzelo stav da nije zastupila zastara i kako postoji odluka Vrhovnog suda u nekom drugom predmetu pa da ne mogu ići mimo te odluke, piše Vecernji.hr

“Izvanraspravno vijeće donijelo je odluku da se odobrava predaja tražene osobe Josipa Perkovića na temelju njemačkog uhidbenog naloga. Odluka nije pravomoćna, stranke imaju pravo na žalbu Vrhovnom sudu u roku od tri dana. Argumenti odluke bit će u pisanom obrazloženju objavljeni na web stranici”, izjavila je Ivana Čalić i dodala da nisu prihvaćeni prigovori obrane koji su bili izneseni.

Nobilo: Nismo zadovoljni odlukom, žalit ćemo se

Nobilo je najavio da će nakon odluke Vrhovnog suda, odluči li da se Josip Perković izruči Njemačkoj, ići na Ustavni sud.

‘Nismo zadovoljni ovakvom odlukom, smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastara, vjerojatno ćemo žalbu sutra podnijeti u pisanom obliku”, izjavio je Nobilo po izlasku sa suda.

Podsjetimo, Njemačka traži Josipa Perkovića po europskom uhidbenom nalogu zbog sumnje da je bio umiješan u likvidaciju Stjepana Đurekovića 1983. godine u Münchenu.

Što se tiče daljnjeg postupka, stranke imaju pravo žalbe na odluku, a konačnu će donijeti Vrhovni sud. Nobilo i Perković prije ulaska u sud nisu htjeli ništa komentirati pa ni to što očekuju. Odvjetnik Nobilo u više je prijašnjih medijskih istupa govorio da smatra kako se izručenje ne bi trebalo dogoditi jer je u Hrvatskoj za slučaj Đureković nastupila zastara što je po Nobilu prepreka za izručenje.

No, postoje i druga pravna mišljenja pa i odluka Vrhovnog suda prema kojoj zastara u Hrvatskoj za neko kazneno djelo nije prepreka za izručenje zemlji tražiteljici, piše Večernji List.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist