Kultura

Hrvoje Ivanković predstavio knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku

Publikacija Hrvoja Ivankovića ‘Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici’ predstavljena je večeras u Kazalištu Marina Držića u sklopu festivala Tišina molim.

– Slijedeći svoju misiju u ovogodišnjem festivalskom izdanju napokon smo došli i do dubrovačkog filmskog iskona, do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Riječ je o najmanje osam mađarskih filmova snimljenih u razdoblju od 1916. do 1918. koje je, pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku, otkrio Hrvoje Ivanković – ističu organizatori festivala.

Na promociji publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ u Kazalištu Marina Držića uz autora je sudjelovala počasna konzulica Republike Mađarske u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Katja Bakija te jedan od organizatora festivala, povjesničar Ivan Lujo.

Hrvoje Ivanković je pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku došao do zanimljivih i vrijednih informacija o dubrovačkim filmskih počecima; do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Ova publikacija donosi studiju posvećenu prvoj dionici dubrovačke i hrvatske filmske povijesti, obrađenu u znatno opširnijem obliku od onoga u kojem će biti predstavljena u njegovoj knjizi. Budući da su prvi filmovi snimani u Dubrovniku bili mađarski, ova publikacija ujedno je lijepa priča o suradnji Hrvatske i Mađarske, istaknuto je na promociji.

Projekciji najstarijeg sačuvanog filma snimanog u Gradu „Afrodita“ mađarskog redatelja Alfréda Deésyja (1918.) kao i promociji publikacije prisustvovala je doista brojna dubrovačka filmska publika.

 

Pročitajte još

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

OD IZLOŽBI DO PROJEKCIJA FILMOVA Objavljen program 1050. Feste sv. Vlaha

Dulist

PREDAVANJE O SUPRUŽNICIMA BUKOVAC Svoju djecu odgajali su po europskim metropolama, ali su se uvijek vraćali u Cavtat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija