Slušni aparat

Još glazbe za odvratno vrelo ljeto

SOEN

Kanada gori, tračnice Transsi­birske željeznice se tope, pingvini na Antarktici padaju u nesvijest od vru­ćine, a britanski se turisti usprkos pet­naest mjeseci lockdowna nisu uspjeli informirati o zaštiti od sunca na plaži pa šetajući Stradunom navečer isija­vaju količinu radijacije dostatnu za pokretanje barem jednog reaktora u Fukushimi. Vi ste, naravno, mudro odlučili svoje ljeto provesti pod klima uređajem i tražite tri nova albuma uz koje ćete prekratiti vrijeme. Imate nevjerojatnu sreću, jer upravo danas za Vas imam tri odlične preporuke.
Panopticon je dugovječni black metal projekt multi-instrumentalista Austina Lunna iz Kentuckyja, koji unu­tar tradicionalne black metal struk­ture distorziranih gitara i supersonič­nog bubnjanja ugrađuje elemente folk glazbe i bluegrassa po kojem je njegova rodna država poznata. Lunn tematski kroz devet dosadašnjih albuma obra­đuje mnoge političke, duhovne i eko­loške teme, najbolje iskazane u albu­mima ‘Collapse’ koji konceptualno opisuje ekološki krah moderne civi­lizacije, i ‘Kentucky’ u kojem opisuje borbu rudara za preživljavanje u zlo­glasnim rudnicima ugljena, uz obrade dvije poznate radničke pjesme pje­vane u velikoj pobuni rudara iz 1930- tih ‘Which Side Are You On?’ i ‘Come All Ye Coal Miners’. Najnoviji album ‘…And Again Into the Light’ fokusi­ran je na američku divljinu i u svojih sedamdeset minuta trajanja uspješno dočarava svu draž nepreglednih pro­stranstava pjesmama kao ‘A Snowless Winter’, ‘The Embers At Dawn’ i ‘Rope Burn Exit’. Ako ste tražili savr­šen soundtrack za igranje Red Dead Redemption 2, možete prekinuti svoju potragu – idealan album je stigao.
Ako ste pak veći ljubitelj svemir­skih saga poput ‘Mass Effect’ ili ‘Bios­hock’, tada je najbolji izbor za popratnu glazbu debitantski album danskih prog-death metalaca IOTUNN– ‘Access All Worlds’. Punih sat vremena izvrsne glazbe podijeljene na sedam poglavlja svemirskih istraživanja najbolje ćete doživjeti u zatamnjenoj sobi sa kvali­tetnim slušalicama na ušima. ‘Voyage of the Garganey I’ lansirat će vam u međuplanetarni prostor, gdje u vaku­umu svemira ne dopire niti jedan zvuk osim zaraznih gitarskih riffova na ‘Laheim’s Golden Pits’ i ‘The Tower of Cosmic Nihility’. Najbolja stvar na albumu ‘Waves Below’ lansirat će vas kroz crvotočinu u stotine svjetlosnih godina udaljene galaksije, da bi ste se uz ‘Safe Across the Endless Night’ napokon spustili na novootkriveni planet koji će postati vaš novi dom. ‘Access All Worlds’ bez sumnje je među pet najboljih albuma izdanih ove godine.
A ako ste nekad davno bili ljubitelj Toola i njihovih prog-metal uradaka, i ostali ste duboko razočarani njiho­vim posljednjim pokušajem da snime nešto što bi uopće sličilo na album, tada je možda vrijeme da se upoznate sa grupom Soen. Grupa koju su prije desetak godina utemeljili bivši bubnjar Opetha Martin Lopez i bivši gitarist Testamenta Steve DiGiorgio početkom ove godine izdala je svoj peti studij­ski album ‘Imperial’. Lako je moguće da ste već ranije imali dodir sa ovom grupom jer su njihova prethodna dva albuma ‘Lykaia’ i ‘Lotus’ također bili kvalitativno pola koplja iznad kon­kurencije i zauzeli visoka mjesta top-lista, ‘Imperial’ neočekivano dostiže novu razinu izvrsnosti. Daleko od toga da uopće pokušavaju kopirati Tool, osim u činjenici da oba banda u temeljima sadrže solidne prog-metal elemente, Soen kreće žestoko odmah od prve stvari ‘Lumerian’, na kojoj pje­vač Joel Ekelöf ima priliku demonstri­rati svoje iznimne vokalne sposobnosti. Sljedeća stvar, meni najbolja – ‘Decei­ver’ samo utvrđuje vjeru u savršenost cijelog albuma, tako da će mnogi biti i razočarani kad shvate da će dobiti samo četrdeset minuta ove perfekcije, uz stvari kao ‘Monarch’, ‘Antagonist’ i ‘Dissident’. ‘Imperial’ je do ovog trena moj apsolutni album godine, i netko drugi mora izdati apsolutno savršen album da bi mi promijenio mišljenje, tako da mi je jako teško dočekati slje­deće ljeto da ih napokon vidim uživo. Karta je već kupljena.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić