Grad

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Jelka Tepsic odlikovana Krizem Reda za civilne zasluge Kraljevine Spanjolske 14

Danas je u Dubrovniku počasnoj konzulici Kraljevine Španjolske za Dubrovačko – neretvansku županiju Jelki Tepšić uručeno odlikovanje – Križ Reda za civilne zasluge kojeg joj je dodijelio španjolski kralj Felipe II u povodu tridesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Kraljevine Španjolske i Republike Hrvatsk, a uz prisutnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i ostalih uzvanika iz javnog i društvenog života te obitelj i prijatelje počasne konzulice Tepšić,

Odlikovanje je uručio veleposlanik Kraljevine Španjolske Nj.E. Juan Gonzales Barba sa suprugom gđom. Elenom Neira na prigodnoj svečanosti u Kneževom dvoru uz prisutnost uzvanika iz javnog i društvenog života Dubrovnika i županije – župana Dobroslavića, gradonačelnika Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Potrebicu te predstavnika Konzularnog zbora u Dubrovačko – neretvanskoj županiji; predstavnika javnih institucija s područja županije, te obitelj i prijatelje počasne konzulice Tepšić.

Jelka Tepšić ovom je prigodom zahvalila na ukazanoj časti, naglašavajući kako ovu počasnu funkciju obavlja s velikim zadovoljstvom te kako važnu ulogu u tome imaju sve institucije s kojima pri tom surađuje, na pomoć našim španjolskim gostima.

– Ovo je bila posebna godina za odnose Hrvatske i Španjolske, a osobito mi je zadovoljstvo da je jedna od dobitnica odlikovanja i Jelka Tepšić, koja je prije devet godina imenovana počasnom konzulicom i koja se u tom razdoblju posebno iskazala. S gospođom Tepšić ovdje, Dubrovnik je za nas najbolje i najsigurnije turističko odredište –  kazao je u ovoj prigodi španjolski veleposlanik Barba.

Orden za civilne zasluge dodjeljuje se španjolskim ili stranim državljanima koji su ostvarili zasluge građanske prirode: relevantne službe državi, izvanredan rad i slično. Ovo odlikovanje, prema nadležnim uredbama Kraljevine Španjolske, može se dodijeliti osobama stranog državljanstva, pod uvjetom da su pružili istaknute usluge Španjolskoj ili značajnu suradnju u okviru svojih dužnosti, kao što je to slučaj sa počasnom konzulicom Kraljevine Španjolske u Dubrovniku Jelkom Tepšić.

Ususret svečanosti, veleposlanika Kraljevine Španjolske Nj.E. Juana Gonzaleza Barbu primili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, potom župan Nikola Dobroslavić.

Tijekom razgovora sa županom, Nj. E. Gonzalez-Barba izrazio je zanimanje za potencijale u razvoju gospodarstva naše županije, posebice poljoprivrede i obnovljivih izvora energije. Istaknuo je i kako sada, kada se i sam uvjerio u prirodne ljepote naše županije, razumije zašto nam je turizam primarna djelatnost.

U svjetlu trenutnih događanja, bilo je govora i o ulasku Hrvatske u Schengen i važnosti te odluke za sve stanovnike RH.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zrinka Raguž Dubrovačkoj razvojnoj agenciji uručila dva ugovora vrijedna preko 56 tisuća eura

Dulist

RUŽAN PRIZOR Na Pilama polomljen zidić

Dulist