Grad

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Danas je u Dubrovniku počasnoj konzulici Kraljevine Španjolske za Dubrovačko – neretvansku županiju Jelki Tepšić uručeno odlikovanje – Križ Reda za civilne zasluge kojeg joj je dodijelio španjolski kralj Felipe II u povodu tridesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Kraljevine Španjolske i Republike Hrvatsk, a uz prisutnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i ostalih uzvanika iz javnog i društvenog života te obitelj i prijatelje počasne konzulice Tepšić,

Odlikovanje je uručio veleposlanik Kraljevine Španjolske Nj.E. Juan Gonzales Barba sa suprugom gđom. Elenom Neira na prigodnoj svečanosti u Kneževom dvoru uz prisutnost uzvanika iz javnog i društvenog života Dubrovnika i županije – župana Dobroslavića, gradonačelnika Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Potrebicu te predstavnika Konzularnog zbora u Dubrovačko – neretvanskoj županiji; predstavnika javnih institucija s područja županije, te obitelj i prijatelje počasne konzulice Tepšić.

Jelka Tepšić ovom je prigodom zahvalila na ukazanoj časti, naglašavajući kako ovu počasnu funkciju obavlja s velikim zadovoljstvom te kako važnu ulogu u tome imaju sve institucije s kojima pri tom surađuje, na pomoć našim španjolskim gostima.

– Ovo je bila posebna godina za odnose Hrvatske i Španjolske, a osobito mi je zadovoljstvo da je jedna od dobitnica odlikovanja i Jelka Tepšić, koja je prije devet godina imenovana počasnom konzulicom i koja se u tom razdoblju posebno iskazala. S gospođom Tepšić ovdje, Dubrovnik je za nas najbolje i najsigurnije turističko odredište –  kazao je u ovoj prigodi španjolski veleposlanik Barba.

Orden za civilne zasluge dodjeljuje se španjolskim ili stranim državljanima koji su ostvarili zasluge građanske prirode: relevantne službe državi, izvanredan rad i slično. Ovo odlikovanje, prema nadležnim uredbama Kraljevine Španjolske, može se dodijeliti osobama stranog državljanstva, pod uvjetom da su pružili istaknute usluge Španjolskoj ili značajnu suradnju u okviru svojih dužnosti, kao što je to slučaj sa počasnom konzulicom Kraljevine Španjolske u Dubrovniku Jelkom Tepšić.

Ususret svečanosti, veleposlanika Kraljevine Španjolske Nj.E. Juana Gonzaleza Barbu primili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, potom župan Nikola Dobroslavić.

Tijekom razgovora sa županom, Nj. E. Gonzalez-Barba izrazio je zanimanje za potencijale u razvoju gospodarstva naše županije, posebice poljoprivrede i obnovljivih izvora energije. Istaknuo je i kako sada, kada se i sam uvjerio u prirodne ljepote naše županije, razumije zašto nam je turizam primarna djelatnost.

U svjetlu trenutnih događanja, bilo je govora i o ulasku Hrvatske u Schengen i važnosti te odluke za sve stanovnike RH.

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist