Zanimljivosti

JEDNOSTAVAN TRIK Evo kako uvijek znati je li pravo vrijeme za zalijevanje biljke

JEDNOSTAVAN TRIK Evo kako uvijek znati je li pravo vrijeme za zalijevanje biljke

Prepoznavanje trenutka u kojem je potrebno zaliti biljku ključno je za njen uspješan rast. Naime, pogrešna procjena najčešći je uzrok propadanja biljaka jer će uz pretjeranu količinu vode korijen istruliti, a uz njen nedostatak uvenuti.
Posebno se to odnosi na sobne biljke jer one isključivo ovise o našoj brizi i sposobnosti da na vrijeme prepoznamo njihove potrebe za vodom. Mnogima je upravo to najteži zadatak u brizi o njihovim živućim dekoracijama pa je jedan stručnjak podijelio praktičan savjet kako uvijek prepoznati kada je vašoj biljci potrebno zalijevanje, prenosi tportal.
-U toplijem dijelu godine, posebno kada su velike vrućine, važno je biti svjestan toga da visoke temperature mogu utjecati na biljke. Važno je uzeti u obzir promjene u izloženosti suncu, povećanu temperaturu i vlagu – istaknuo je Dani Turner, voditelj prodaje u online cvjećarnici, koji je naglasio kako je zelene biljke dovoljno zalijevati jednom tjedno.
-Najbolji način da budete sigurni je li vašoj biljci potrebno zalijevanje jest da umetnete prst u nekoliko površinskih centimetara zemlje. Ako je suha, vašoj biljci treba vode – naglasio je.
Iskusni cvjećar napomenuo je da je u većini slučajeva znatno bolje da biljci nedostaje vode nego da je ima previše. Drugim riječima, bolje je pričekati nekoliko dana kako bi se biljka zaštitila od prekomjerne tekućine.
Također, važno je uvijek imati na umu specifičnosti vrste jer se biljke razlikuju po potrebama za svjetlošću, vlagom i količinom vode.
-Sukulenti, kaktusi i druge tvrdokornije vrste kao što su bršljan i biljka zmija obožavaju toplije uvjete te suhu zemlju. No većinu biljaka ljeti je poželjno ukloniti s direktnog sunca, a zimi udaljiti od radijatora – rekao je cvjećar i otkrio još jedan način kako provjeriti suhoću zemlje.
-Podignite teglu i ako vam se čini laganija nego inače, znači da se zemlja osušila i potrebno ju je zaliti – dodao je Turner.

Pročitajte još

MAGAZIN WANDERLUST ‘Doživite bogatu kulturu Dubrovnika’

Dulist

Sjećate li se ‘kultnog’ Kulta? Prvi broj je izašao prije 18 godina

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

Dulist