Politika

‘Je li to županov odgovor na Dubrovački dogovor’

'Je li to županov odgovor na Dubrovački dogovor'

Ivo Karamatić uputio je pitanje županu Nikoli Dobroslaviću vezano za Zakon o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnik, te o nedavno održanom Investicijskom forumu.

-Zakon o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika je predvidio Županiju kao pravni sljedbenik Općine Dubrovnik sa 20 posto vlasništva. Ovim novim zakonom to je umanjeno na 10 posto. Županija je uredno konzumirala neka prava, ali nije proporcionalno sudjelovala u financiranja, pa je deplasirano da se župan oko toga obraća javnosti. Koliko je Županija od osnivanja Zavoda sudjelovala u financiranju i koliko je to iznos – prvo je Karamatićevo pitanje.  
-Je li ovo županov odgovor na Dubrovački dogovor i tko tu koga ogovara – dodao je Karamatić.
 
-Svi branimo interese županije, ne sviđa mi se naslađivanje jer netko želi Županiji nešto oteti. Novi Zakon o obnovi nije dobar, posve je kriv, te sam traio da se povuče. On je loš jer je prije 27 godina donesen Zkon obnovi ugrožene spomeničke cjeline jer je smatrao da država treba obnavljati spomeničku cjelinu Dubrovnika, jer joj je on važan. Sad se posve isključuje država iz financiranja obnove. Sad je tu Grad Dubrovnik. Mi smatramo da je to loša poruka, te u tom slučaju zakon ne treba mijenjati.  U prvom prijedlogu zakona predviđeno je da se obnova financira s 50 posto od ulaznica na zidine. Mi smo na to reagirali jer sva sredstva ubrana na spomenicima moraju ići u obnovu. U drugom nacrtu istaknuto je da će u obnovu ići sva neto sredstva ubrana od zidina, a sad u konačnom prijedlogu ističe se do 50 posto. Nije ni 50 posto. Po tom prijedlogu svi osnivači Zavoda jamče za obveze Zavoda neograničeno i sa svim sredstvima umjesto sukladno osnivačkim ulozima. To je neprihvatljivo. Zakon se donosi kao obračun s DPDS-om. Ja to društvo ne želim braniti, ako misle da rade nezakonito, trebali su uputiti kaznene prijave, a ja ne mogu reći da li radi dobro ili loše. Taj zakon sliči na konfiskaciju. Žele uništiti i razvlastiti DPDS – odgovorio mu je župan. 

-Poštovani župane na moje pitanje oko ulaganja u spomenike niste odgovorili. – aplicirao mu je Karamatić. Za riječ se javio i Frano Matušić.

– Izbačena je riječ ugrožena. Ministarstvo kulture smatra da dubrovačka baština nije ugrožena, iako se radi aseizmička sanacija, Grad ulaže u projekte, a riječ je o povratu novca koje je DPDS uplatio u proračun. Ne smatraju da je Dubrovnik ugrožen jer otvaraju prvi puta mogućnost  da se postupi po Zakonu o građenju. Žele li graditi na zidinama, Pustjerni, to ćemo saznati, a aktualna vlast želi se obračunati s DPDS-om. U prijelaznim odredbama zakona koje se tiču obnove prvi se put spominje u članku 36. da će se DPDS konfiscirati imovina – istaknuo je Matušić

-Županija za Zavod za obnovu izdvaja nešto više od 400 tisuća kuna, a to su ozbiljna sredstva – odgovorio je župan.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist