Grad

JE LI DUBROVNIK BLIŽE ODRŽIVOSTI DESTINACIJE? Pappas: ‘Izazov je biti lokalac sedam dana’

JE LI DUBROVNIK BLIŽE ODRŽIVOSTI DESTINACIJE? Pappas: 'Izazov je biti lokalac sedam dana'

Preliminarni rezultati mjerenja održivosti destinacije, koji za Grad Dubrovnik provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), predstavljeni su u Kinu Sloboda na završnom sastanku druge faze projekta. Sastanku su nazočili državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavnica CLIA-e za istočni Mediteran Maria Deligianni i široki krug dionika u dubrovačkom turizmu: gradski vijećnici, direktori komunalnih tvrtki, djelatnici DURA-e, predstavnici turističkih agencija, sveučilišnih ustanova, udruga i organizacija povezanih uz turističku djelatnost.

Član vijeća GSTC i direktor za područje Mediterana Ioannis Pappas zahvalio se svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju tijekom druge faze projekta koja je trajala sedam dana, a obuhvatila je rad u tri fokus grupe s 46 sudionika, 27 individualnih sastanaka s predstavnicima gradske uprave, udrugama civilnog društva, privrednicima, direktorima i ravnateljima ustanova.

Predstavljajući prve rezultate održivosti u turizmu, Pappas je istaknuo brojne pozitivne prakse u radu, ponajviše u zaštiti kulture, čistoći grada i sigurnosti. Projekt Poštujmo Grad na dobrom je putu i obuhvaća brojne elemente održivog turizma koji su pozitivno ocijenjeni temeljem propisanih kriterija. GSTC mjerenje održivosti izvrsna je platforma za planiranje daljnjeg menadžmenta destinacije i karta za certificiranje održivosti.

Za svaki od faktora potrebno je mjeriti i evaluirati rezultate, a informacije učiniti transparentnima i dostupnima svima. Na temu klimatskih promjena i adaptacija, rekao je kako je riječ o kritičnoj točki za sljedeće generacije što je također potrebno uzeti u obzir pri strateškom planiranju.

Jedan od faktora visokog rizika je promet kojeg treba kontrolirati, poglavito u ljetnoj sezoni, na čemu Grad Dubrovnik i aktivno radi. Uz činjenicu kako su brojni planovi i strategije u procesu izrade, što je utjecalo na ocjene pojedinih oblasti, Pappas naglašava kako je neke od izvrsnih potencijala teško pronaći, poput testiranja vina, maslinovog ulja i drugih tradicionalnih proizvoda ruralnih područja Grada. Proširenje turističke ponude koja nije vezana za određeno godišnje razdoblje također bi utjecala na produljenje same sezone i potaknulo rad lokalnih privrednika, rekao je Pappas.

Rekao je i to kako svoje slabosti Dubrovnik može okrenuti u prilike, a istaknuo je kako je potrebno građane uključiti u proces odlučivanja i mjeriti njihov stupanj zadovoljstva održivim turizmom. Kao jedno od osjetljivih pitanja koje će zasigurno biti potrebno uzeti u obzir pri daljnjem upravljanju destinacijom, izdvojio je svjetlosno i zvučno onečišćenje.

– Izazov je biti „lokalac“ sedam dana. – rekao je Pappas o svom boravku u Gradu, koji je protekle dane u Dubrovniku proveo aktivno, ne samo u razgovoru s istaknutim dionicima u turizmu, već s brojnim građanima i djelatnicima u ugostiteljskim objektima kako bi skupio što je moguće više informacija, razmišljanja i različitih stavova, kako bi za potrebe projekta sebi predočio realnu percepciju života u Gradu.

Preliminarni rezultati obuhvaćaju 16 fokus područja koja su ključna za održivi turizam Dubrovnika, sukladno kriterijima za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda. Procjenjuje se kako će cjeloviti projekt, s akcijskim planom za daljnje postupanje, biti završen tijekom veljače 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist