Politika

“Javnoprivatna partnerstva – triput skuplja od kredita!”

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar sastao se danas na razgovoru s dubrovačkim novinarima.

– Diljem Hrvatske održavamo prvu fazu političkih razgovora i priprema za lokalne izbore iduću godine. Sad slijedi dolazak stručnih timova koji naše ljude osposobljavaju i uče o lokalnoj samoupravi, a na jesen ide drugi dio radionica kao tehnička priprema za lokalne izbore. Na zadnjim parlamentarnim izborima u ovoj jedinici nismo prošli prag jer je dio glasova otišao don Ivanu Grubišiću i tu grešku ne mislimo više ponavljati – kazao je Lesar.

Lesar je dao komentar na prometnu izolaciju Dubrovačko-neretvanske županije kazavši kako nije znao da se prometna izolacija rješava deklaracijama ("onda bolje da su donijeli rezoluciju") te kako mu od četiri rješenja koja je vidio u zadnje vrijeme najviše odgovara koridor kroz BiH.

– Licitiranje predugo traje i iscrpile su se sve rasprave, varijante i verzije. Najbolja, najbrža i najjeftinija varijanta koja će odgovarati objema državama. To je ključno – istaknuo je Lesar. Dodao je kako to nije problem kojeg riješava županija, već država.

Kazao je kako trenutno za zaposlene i nezaposlene u Hrvatskoj postoje dvije opasnosti, dva alata kojima se snižava cijena rada i čini rad nesigurnim: ukidanje kolektivnih ugovora, koji uvijek počinje u državnoj upravi i poput domina prelazi na privatni sektor, te mjere ministra Miranda Mrsića o volontiranju koje vrše izravni udar na cijenu rada i financiraju "besplatni rad za kapitaliste".

– Svaki mjesec će se izmjenjivati deset tisuća mladih ljudi koji će besplatno raditi i poslodavcima će biti u interesu da ljudima s ugovorom na određeno vrijeme snižavaju cijenu rada. Sada prosječna plaća mjesečno pada za 30 kuna, a kad se ova dva alata aktiviraju, padat će i do 100 kuna na mjesec, na jesen i do 400 kuna – tvrdi Lesar.

Lesar nudi rješenje kroz otvaranje radnih mjesta u proizvodnom sektoru i ulaganje u proizvodnju. Ulagači i predstavnici EU kao prepreke za ulaganje naveli su, kaže Lesar, problem s "muteži u javnoj nabavi", nedisciplina plaćanja, parafiskalne namete, carine, birokracija, česta promjenjivost poreznog sustava te dostupnost i cijena kapitala.

– HNB bi otpuštanjem obavezne pričuve od 1% oslobodila bi oko tri milijarde kuna sredstava. Ako u dogovoru s Vladom to ode u ciljani, proizvodni sektor. A Vlada najavljuje oporavak kroz štednju, a to znači otpuštanja i pad kupovne moći i cijene rada – kazao je Lesar te se osvrnuo i na sustav javnoprivatnog partnerstva kojeg Vlada namjerava provoditi, a gradonačelnik Vlahušić već najavio kandidaturu školske sportske infrastrukture za taj sustav financiranja.

– Javno-privatno partnerstvo su investicije u što? Obnovu Vladinih zgrada, krovišta i WC-a? Potpuno krivo. Javno-privatno partnrstvo je dugoročno zaduživanje triput skuplje od kredita. A to nitko neće reći. To je dugoročna obveza grada ili županije državi koja će uvijek završiti na tome da su troškovi društveni, a profit privatni – istaknuo je Lesar.

– Podržavam sređivanje evidencije i javna objava poreznih dužnika te utjerivanje poreznog duga, jer je količina duga bezobrazno prešla granicu. Početkom godine dug je iznosio 50% državnog proračuna, a u prva četiri mjeseca proračun se vjkerojatno zbog toga brže i punio – kazao je Lesar.

Dragutin Lesar u Dubrovnik je stigao kako bi se sastao s povjerenicima ogranaka iz općina i gradova u županiji te s izvršnim odborom ogranka u Dubrovniku. Kazao je kako će o mogućem kandidatu Laburista za dubrovačkog gradonačelnika odlučivati gradska organizacija Laburista, ali nije htio kazati hoće li Laburisti istaknuti svog kandidata i u Dubrovniku.

Pročitajte još

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!

Dulist

MILAN KAPOVIĆ Petrov imenovao privremenog povjerenika Mosta za Dalmaciju

Dulist

Umjetna inteligencija prekopirala Vlahušića!? Evo odgovora o najvažnijim pitanjima za Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija