Hrvatska

JAVNO SAVJETOVANJE Žene u Europskoj uniji zarađuju 16,2 posto manje od muškaraca

euro

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje radi prikupljanja informacija o učinku pravila EU-a o jednakim plaćama.

Načelo jednake plaće za jednak rad utvrđeno je osnivačkim ugovorima EU-a, a zakonodavstvom EU-a zabranjuje se izravna i neizravna diskriminacija na temelju spola. Javnim savjetovanjem prikupit će se komentari građana, javnih tijela, socijalnih partnera, civilnog društva i znanstvenika kako bi se pronašli bolji načini provedbe načela jednake plaće utvrđenog Direktivom o ravnopravnosti spolova i Preporukom o transparentnosti plaća iz 2014.

Povjerenica Jourová, zadužena za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, izjavila je:

-Žene u EU-u još uvijek u prosjeku zarađuju 16,2 posto manje od muškaraca. To jednostavno nije pravedno. Ta se neravnopravnost zadnjih godina nije promijenila. Moramo surađivati kako bismo omogućili promjene i kako bi ta neravnopravnost postala stvar prošlosti.

Javno savjetovanje jedna je od brojnih mjera u okviru Akcijskog plana za smanjenje razlike u plaćama između spolova koji je Europska komisija pokrenula u studenome 2017. Akcijski plan nastavlja se na Preporuku o transparentnosti plaća iz 2014., kojom je potaknuto osvješćivanje o razlikama u plaćama između spolova te kojom su poduzeća potaknuta na reviziju svojih sustava plaća.

Izvješće o provedbi te Preporuke iz 2017. pokazalo je, međutim, da u trećini država članica još uvijek ne postoje mjere za postizanje transparentnosti. U izvješću je zaključeno i da zbog još uvijek prisutne razlike u plaćama te ograničene uspješnosti provedbe Preporuke postoji potreba za mogućim dodatnim mjerama na razini EU-a. Ta će se procjena dopuniti danas pokrenutim javnim savjetovanjem.

Savjetovanje o zakonodavstvu EU-a o jednakim plaćama dostupno je na internetu do 5. travnja. Dodatne informacije o jednakim plaćama i razlikama u plaćama između spolova dostupne su ovdje.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist