Hrvatska

JAVNO SAVJETOVANJE Žene u Europskoj uniji zarađuju 16,2 posto manje od muškaraca

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje radi prikupljanja informacija o učinku pravila EU-a o jednakim plaćama.

Načelo jednake plaće za jednak rad utvrđeno je osnivačkim ugovorima EU-a, a zakonodavstvom EU-a zabranjuje se izravna i neizravna diskriminacija na temelju spola. Javnim savjetovanjem prikupit će se komentari građana, javnih tijela, socijalnih partnera, civilnog društva i znanstvenika kako bi se pronašli bolji načini provedbe načela jednake plaće utvrđenog Direktivom o ravnopravnosti spolova i Preporukom o transparentnosti plaća iz 2014.

Povjerenica Jourová, zadužena za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, izjavila je:

-Žene u EU-u još uvijek u prosjeku zarađuju 16,2 posto manje od muškaraca. To jednostavno nije pravedno. Ta se neravnopravnost zadnjih godina nije promijenila. Moramo surađivati kako bismo omogućili promjene i kako bi ta neravnopravnost postala stvar prošlosti.

Javno savjetovanje jedna je od brojnih mjera u okviru Akcijskog plana za smanjenje razlike u plaćama između spolova koji je Europska komisija pokrenula u studenome 2017. Akcijski plan nastavlja se na Preporuku o transparentnosti plaća iz 2014., kojom je potaknuto osvješćivanje o razlikama u plaćama između spolova te kojom su poduzeća potaknuta na reviziju svojih sustava plaća.

Izvješće o provedbi te Preporuke iz 2017. pokazalo je, međutim, da u trećini država članica još uvijek ne postoje mjere za postizanje transparentnosti. U izvješću je zaključeno i da zbog još uvijek prisutne razlike u plaćama te ograničene uspješnosti provedbe Preporuke postoji potreba za mogućim dodatnim mjerama na razini EU-a. Ta će se procjena dopuniti danas pokrenutim javnim savjetovanjem.

Savjetovanje o zakonodavstvu EU-a o jednakim plaćama dostupno je na internetu do 5. travnja. Dodatne informacije o jednakim plaćama i razlikama u plaćama između spolova dostupne su ovdje.

Pročitajte još

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Dulist

NESIGURNOST JE OGROMNA Ovi će proizvodi najviše poskupjeti u 2023.!

Dulist

Hrvatski studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija