Kultura

Janežič: Bitnija mi je etika od estetike!

Janežič: Bitnija mi je etika od estetike!

Od idućeg tjedna Dubrovčani će imati priliku vidjeti novi, dugo očekivani naslov i posljednju ovogodišnju premijeru Igara – 'Obranu Sokratovu' u režiji uglednog redatelja Tomija Janežiča.

Osim Sokrata, naglasak se stavlja i na Atenu. Predstava se bavi i dan danas aktualnim pitanjima, kao što je demokracija, rat, smrt, ubojstvo… a drago mi je što će se održati upravo na Lovrjencu, jer je on bio utočište mnogih heroja dramske literature – istaknuo je intendant Igara Krešimir Dolenčić.

– Svi oni koji budu prisustvovali otvorenih misli, srca i ušiju izići će s ove predstave kao bolji ljudi – istaknuo je Dolenčić.
– Platon je rekao kako nepromišljen život nije vrijedan življenja, a ova predstava poziva na razmišljanje o vlastitom životu, društvu, svijetu u kojem živimo – obratio se medijima Tomi Janežič.

– Bitnija mi je bila etika od estetike, a ova predstava govori i o paraleli između Dubrovnika i Atene. Ako maknete imena, možete dobiti bilo koji grad, bilo koje mjesto, a sve je i dan danas aktualno – naglasio je Janežič.

Prostor za navedenu predstavu priredio je Radivoje Dinulović, koji se također obratio medijima.

– Kao osoba koja je misaono i emocionalno odrastala u Gradu, kao polaznu točku misli i osjećaja definirao sam Dubrovnik, a ne Sokrata. Ljetne igre su zapravo bile moje okruženje koje me je definiralo kao osobu – istaknuo je Dinulović.

Tko sve sudjeluje u projektu?
Janežič je uz koncept i režiju, napravio adaptaciju i montažu, a glumački projekt nosi Alen Liverić, kao sam Sokrat u Dubrovniku.
Dramaturgiju i tekst priredila je Katija Legin, za prostor je zadužen Radivoje Dinulović, za zvuk Willem Miličević, asistent redatelja zadužen za komontažu je Dušan Mamula, a Romana Bošković za prostor i tehničku podršku. asistenti u procesu Danilo Milovanović i Karla Crnčević.

Pročitajte još

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist

NOVO GOSTOVANJE U TEATRU Komedija ‘Agencija za sreću’ Teatra Gavran

Dulist

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist