DuList IN

IZVUKLI SMO RECEPTE IZ STARINE Veliki ‘revival’ jela naših nona

IZVUKLI SMO RECEPTE IZ STARINE Veliki 'revival' jela naših nona

Dolaskom proljeća povećava se i broj namirnica koje možemo koristiti na našem dnevnom meniju.

Od ukusnog zelenog lisnatog povrća, pa sve do zadnjih zimskih priprema zelene menestre, napravili smo starinski đir jelima naših nona, jelima koja postaju sve popularnija i popularnija u gastro vodičima, festivalima hrane i sličnim manifestacijama.

Bobica i grah slanić
Kao prvo jelo izdvajamo bobicu i grah slanić. Posebno je zanimljiv proces kojeg je potrebno provesti kako bi ovo jelo u svom konačnom slasnom obliku završilo na stolu. Kada se bobica ubere, osuši se na suncu i nakon toga bi ljudi bobicu vukli s mazgama na gumno. Bobica se potom istrese na gumno te konj gazi po božanjama (ljuskama) iz kojih bi ispadala spomenuta bobica i onda bi se rukama to pokupilo u vreće. Sve se zajedno skuha i na kraju se začini maslinovim uljem.

Kaša od kukuruza i zelena menestra
U svakodnevnom jelovniku nalazi se i kaša koja se pravi od kukuruznog brašna. Kuha se ili na vodi ili mlijeku dok se ne zgusne do određene mjere. Neizostavno jelo na stolovima je i zelena menestra. Sastojci su suho svinjsko meso od domaće svinje, kupus raštika i uz to dva do tri patate. U menestru bi nekad stavili i kaštradinu, mladu suhu jarčevinu. Sve se zajedno kuha u kominu u kačulima. Menestra se uglavnom jede od Božića pa sve do Feste sv. Vlaha.

Patate s jutikom
Patate s jutikom još su jedno popularno starinsko jelo. Patate bi se skuhale u kori. Ogulile i začinile sa soli i maslinovim uljem. Jutika je vrsta luka ljutog okusa i produljenog oblika. Gornja ljuska se očisti, pritisne se prstom, umoči u sol i na taj se način jede.

Brodet
Ne smijemo izostaviti niti brodet. Patate se izrežu na kolutove te se potom doda bijelo vino i luk. Potrebno je dodati i malo octa kako se riba ne bi raspala. Nakon što se dodaju začini, riblji temeljac i voda sve se zajedno kuha pola sata na laganoj vatri.

Slatke starinske delicije
Moramo se dotaknuti i nekih slatkih starinskih jela među kojima je možda najpoznatiji pandišpanj. Ovaj popularan kolač pravio se za feste, svadbe (ukrasio bi se zaharama, šarenim bombonima koje mlada baca na svadbi). Za njegovu je pripremu bitan broj – 12. Naime, potrebno je: 12 jaja, isto toliko žlica šećera, brašna i ulja. I na kraju se miksa u istom smjeru, pogodite – 12 minuta u istom smjeru.

Mladi sir s medom
Kao istaknuto jelo, izdvaja se ukusna kombinacija mladog sira s medom. Naime, žene bi usirile mlijeko kad bi pomuzle krave, koze, ovce… Ovisi naravno koje su domaće životinje imale. Sir bi stavile u tvorilo i prostisle s kamenom kako bi se iscijedila sirutka. U tom bi stanju sir stajao preko noći i odmah ujutro bi se izvadio iz tvorila odnosno kalupa. Ne bi se stavljao sušiti već bi se odmah jeo s domaćim medom.

Mmmm… Mantala!
Jedno od poznatih tradicijskih jela je i mantala koja se pravi od mošta crnog vina i pčeničnog brašna. Mošt je sok koji se dobije kad se grožđe otrga i samelje. Brašno se lagano dodava u vino i kuha pomalo u vremenu od dvadeset minuta. Mantala je bila omiljeno jelo u božićno vrijeme. Za sve one koji bi se na ‘brzinski’ način htjeli osladiti, najbolje rješenje je kontonjata. Pravi od mrkatunja odnosno dunje koja se iskriža, i potom se doda šećer i voda te se sve zajedno kuha.

Pročitajte još

Baby Lasagna nakon prolaska u finale: ‘Dragi Hrvati, nadam se da ste ponosni’

Dulist

Dubrovkinja Zrinka Ćorić nova Miss Universe Hrvatske

Dulist

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo