Aktualno

IZVOĐAČI ‘ZAŠTEKALI’, BAZENI PROPUŠTALI… Rekonstrukciju novog Akvarija omele ‘sitnice’, ali uskoro otvara svoja vrata!

IZVOĐAČI ‘ZAŠTEKALI’, BAZENI PROPUŠTALI... Rekonstrukciju novog Akvarija omele ‘sitnice’, ali uskoro otvara svoja vrata!

Renovacija dubrovačkog Akvarija, prva u 70 godina njegovog postojanja, traje već skoro godinu dana, a krajem rujna ovaj ‘svijet plavetnila’ u tvrđavi Svetog Ivana, počeo je poprimati završne obrise. Kada smo ga posljednji put posjetili proteklog travnja, u njemu je bio postavljen tek okvir prvoga od triju bazena te je sve još bilo u visokoj fazi radova. Sada je odrađeno oko 90 posto radova, montirana su sva tri predviđena bazena, jedan od njih je i napunjen vodom, dok druga dva na to još uvijek čekaju, ali i to bi uskoro trebalo biti riješeno. Na ulazu kod blagajne stigla je velika i impresivna skulptura morskog konjica ‘zaštitnog znaka’ našeg Akvarija napravljena od recikliranih autodijelova, a postavljena je i klupa na kojoj će mnogi učenici, ali i drugi posjetitelji tijekom posjeta imati priliku upijati znanje o svijetu pod morem. Raznoliki biljni i životinjski svijet u bazene će ‘useliti’ čim budu završeni svi radovi kako se organizmima ne bi izazivao stres. Iako nam je prilikom našeg posljednjeg posjeta ravnatelj Instituta za more i priobalje doc. dr. sc. Nenad Antolović istaknuo kako se nada da će Akvarij prve posjetitelje primiti u srpnju, ipak, tri mjeseca nakon planiranog datuma njegova su vrata još uvijek zatvorena. S njime smo provjerili zbog čega su se radovi oduljili.

— Radovi su u biti gotovi, sada samo sve završno uređujemo. Teško je nažalost procijeniti kada ćemo točno otvoriti. To može biti za mjesec dana, a može biti i za dva. Sve ovisi o sitnicama koje nas ‘koče’. Čekamo, primjerice, poklopac za šaht već mjesec dana. Donijeli su ga prije nekoliko dana, ali dimenzije nisu bile dobre pa ga sada moraju dodatno brusiti. To je samo jedan detalj, a takvih je detalja nekoliko. Bez njihova rješavanja ne možemo otvoriti. Plan je doista bio otvoriti u srpnju za vrijeme sezone. Međutim, tada smo testirali nove bazene koji su nam stigli i oni su tijekom testne faze u nekoliko navrata ‘puštali’ vodu pa nismo mogli nastaviti dalje dok izvođač radova to nije riješio. Tu su se radovi produljili za nekih 40-ak dana. Posljedično, ni drugi izvođač nije mogao nastaviti sa svojim radovima, a vrlo brzo došlo je i vrijeme kolektivnih godišnjih odmora pa jedan od izvođača dva tjedna nije mogao pristupiti daljnjim radovima. Inače, stranice bazena spajane su silikonom te su učvršćene i šarafima. Sve smo riješili i sada su bazeni potpuno spremni da ih ispunimo vodom i organizmima – ističe Nenad Antolović.

Kad jednom otvore, nema zatvaranja

Sad kad je sezona već gotova, govori nam Antolović, pritisak je manji. Odlučili su stoga ići korak po korak i napraviti sve što su zamislili, a želja im je što prije otvoriti, posebno zbog domaćih.  Jednom kad otvore Akvarij, podcrtava njegov ravnatelj, ne planiraju ga više zatvarati. Nadaju se da će ove zime biti ‘u pogonu’.

— Sve smo instalacije sakrili iza oplata, cijevi se ne vide. Čekamo da se bazeni napune, rješavamo usput neke stvari, raščistit ćemo prostor da bude još prohodniji i to bi trebalo biti to. Da se neke stvari poslože, realno možemo otvoriti kroz 15-ak dana, ali nažalost situacija se nije ubrzala. Sad je sve usporilo. Trenutno još moramo opiturat’ blagajnu u sivo da bude ujednačena s bazenima. Nedostaje i još jedna skulptura pri kraju Akvarija, moramo opiturat’ i okvire dvaju zidnih bazena također u sivo – govori nam Antolović te podsjeća na zanimljiv koncept koji će se stvoriti s trima novim bazenima. U prvi bazen vratit će se tako dvije velike kijerne koje su sada u privremenim bazenima. S njima će se u bazen staviti još nekoliko riba.

Bazeni će sada biti u razini očiju, dok su prije posjetitelji mogli kijerne gledati samo odozgor. Ideja je da se u drugi bazen stave sparidi poput ušate, komarče, fratra, pripadnici najbrojnije porodice riba u Jadranu. Treći je bazen rezerviran za hrskavičnjače poput raža. To bi bile tri cjeline, a dolazi i nova rasvjeta s kojom bi prvi bazen trebao izgledati kao duboko more. Svako deset metara, kako se ide u veću dubinu, gubi se neki spektar boja i na kraju ostane samo plavetnilo. U Akvariju će se poigrati s rasvjetom, a imat će i snopove svjetla koji će ‘imitirati’ zrake sunca koje prodiru kroz more. U srednjem bazenu ići će se na svjetliju varijantu. Plan je postaviti žarku svjetlost pa bi ova dva bazena bila u potpunom kontrastu. Za treći donji bazen plan je imati ponovno tamniju varijantu.
Posjet od 30 minuta

— Želimo posjetitelje u Akvariju zadržati barem 30 minuta. Cilj je da dobiju ‘vrijednost za novac’. Kupili smo veliki ekran koji ćemo postaviti na ulazu te će se na njemu prikazivati informacije o cijelom projektu ‘Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti’ u sklopu kojeg i provodimo cijelu priču oko renovacije Akvarija. Uskoro bi trebali stići i info paneli. Projektni partneri razvili su i aplikaciju koju se može nabaviti putem Google Playa. Posjetitelji će moći skinuti aplikaciju, očitati QR kodove po Akvariju koji će ih voditi na više informacija. Ovaj EU projekt traje do kolovoza 2022., a mi smo, što se investicije tiče, gotovi. Sve je unutar rokova. Imamo provesti još nekoliko nabava. Kupujemo sustav za printanje i kontrolu ulaznica. Potrudit ćemo se da ulaznica bude kao razglednica da je posjetitelji mogu zadržati kao suvenir ili ‘bookmark’. Što se tiče cijene ulaznica, ona je iznosila 60 kuna i zasada je ne planiramo povećavati, a domaćima namjeravamo ostaviti besplatan ulaz kako je to bilo i do sada – naglašava Nenad Antolović.

Podsjetimo, rekonstrukcija dubrovačkog Akvarija dio je jedne puno šire, regionalne priče. Naime, u ovom su projektu partneri iz Bosne i Hercegovine – Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Parka prirode ‘Hutovo Blato’ kao i Institut za biologiju mora Sveučilišta u Crnoj Gori i Turistička zajednica Kotor. Ideja je razviti novi turistički proizvod – Blue Pass, koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačiti više turista u ovim područjima. Ulaznicom koju posjetitelj, primjerice, kupi u dubrovačkom Akvariju moći će posjetiti i ostale atrakcije uključene u ovaj program prekogranične suradnje, a to su Akvarij Boka, AquaPath Hutovo Blato i Stari most i rijeka Neretva. Ovo će biti prvi pokušaj stvaranja takvog prekograničnog turističkog proizvoda. Ukupni proračun projekta je 1,7 milijuna eura, Europska unija je sufinancira s 1,4 milijuna eura u sklopu programa ERDF i IPA II.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 27. listopada 2021.

Pročitajte još

[FOTO] Gradonačelnik Mato Franković obišao radove na Opskrbnom centru u Mokošici

Dulist

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA TURISTIČKE ZAJEDNICE Pazija je začinila ovogodišnji ‘Welcome’

Dulist

ODLIČNE VIJESTI IZ ZRAČNE LUKE RUĐER BOŠKOVIĆ Broj putnika u travnju premašio rekordnu 2019.!

Dulist