Aktualno

IZVJEŠĆA POLICIJE I CENTRA ŠOKIRAJU Zbog nasilja oduzeto četrnaestero djece iz roditeljskog doma

Cijelo područje socijalne skrbi pa tako i socijalni radnici proteklih su nekoliko tjedana pod ‘lupom’ javnosti, a cijelu je situaciju dodatno apostrofirala smrt 2 i pol godišnje djevojčice Nikoll koja je preminula početkom travnja od posljedica ozljeda koje joj je zadala vlastita majka. Podignula se čak i svojevrsna ‘hajka’ na socijalne radnike, međutim, ova je priča ukazala na sve što je trulo u sustavu socijalne skrbi te je i sam ministar Josip Aladrović najavio izmjene zakona. Ipak, žalosno je da se nešto tako strašno moralo dogoditi kako bi nedostatci postali očiti.

S obzirom na specifičnost situacije u kojoj se našla mala Nikoll, koja je i bila vraćena roditeljima iz udomiteljske obitelji, odlučili smo provjeriti s Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik koliko je djece izuzeto iz bioloških obitelji, a potom u njih i vraćeno, koliko djece je pretrpjelo nasilje, ali i koliko su sami socijalni djelatnici opterećeni poslom i cjelokupnim sustavom socijalne skrbi.
U 2020. Centar za socijalnu skrb Dubrovnik zabilježio je tako 179 prijava nasilja, što je za 40 prijava više u odnosu na 2019. godinu. Godina dana pandemije ostavila je svoj najstrašniji trag i u ovom segmentu što je i evidentno iz porasta brojki djece koja su pretrpjela nasilje. U 89 prijavljenih slučajeva u 2020. godini žrtve su bile upravo djeca bilo da je nasilje počinjeno izravno nad njima ili su bili izloženi nasilju odraslih članova obitelji.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista od 21. travnja 2021.

Pročitajte još

Nizozemac traži oca koji je radio u hotelu Bellevue ’60-ih godina. Možemo li mu pomoći?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika

Mia Njavro Banić

NOVI PLOVIDBENI RED Od ponedjeljka kraći boravak na Lokrumu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija