Aktualno

IZVJEŠĆA POLICIJE I CENTRA ŠOKIRAJU Zbog nasilja oduzeto četrnaestero djece iz roditeljskog doma

Cijelo područje socijalne skrbi pa tako i socijalni radnici proteklih su nekoliko tjedana pod ‘lupom’ javnosti, a cijelu je situaciju dodatno apostrofirala smrt 2 i pol godišnje djevojčice Nikoll koja je preminula početkom travnja od posljedica ozljeda koje joj je zadala vlastita majka. Podignula se čak i svojevrsna ‘hajka’ na socijalne radnike, međutim, ova je priča ukazala na sve što je trulo u sustavu socijalne skrbi te je i sam ministar Josip Aladrović najavio izmjene zakona. Ipak, žalosno je da se nešto tako strašno moralo dogoditi kako bi nedostatci postali očiti.

S obzirom na specifičnost situacije u kojoj se našla mala Nikoll, koja je i bila vraćena roditeljima iz udomiteljske obitelji, odlučili smo provjeriti s Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik koliko je djece izuzeto iz bioloških obitelji, a potom u njih i vraćeno, koliko djece je pretrpjelo nasilje, ali i koliko su sami socijalni djelatnici opterećeni poslom i cjelokupnim sustavom socijalne skrbi.
U 2020. Centar za socijalnu skrb Dubrovnik zabilježio je tako 179 prijava nasilja, što je za 40 prijava više u odnosu na 2019. godinu. Godina dana pandemije ostavila je svoj najstrašniji trag i u ovom segmentu što je i evidentno iz porasta brojki djece koja su pretrpjela nasilje. U 89 prijavljenih slučajeva u 2020. godini žrtve su bile upravo djeca bilo da je nasilje počinjeno izravno nad njima ili su bili izloženi nasilju odraslih članova obitelji.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista od 21. travnja 2021.

Pročitajte još

‘Vozi se slalom’ između cijena materijala, a kvalitetnog radnika nema ‘ni za lijeka’

Iva Dedo

ODRŽAVANJE I POPULARIZACIJA TRADICIJE Konavosko svilarstvo pod preventivnom zaštitom!

Dulist

NESLUŽBENO Benzin i dizel u ponoć ne poskupljuju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija