Aktualno

Projekt Studentskog doma izabran za najuspješnije arhitektonsko stvaralaštvo u 2020.!

Projekt Studentskog doma izabran za najuspješnije arhitektonsko stvaralaštvo u 2020.!

Najbolji smo! Nagrada Viktor Kovačić u rukama naših projektanata – pohvalio se na svom Facebook profilu ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica. Naime, kako je naveo, projekt Studentskog doma izabran je za najuspješnije arhitektonsko stvaralaštvo u 2020. godini.
-Čestitam autorima, našim projektantima izv. prof. Tinu Franiću, izv. prof. Vanji Risteru i Ana Martinčić Vareško, dipl. ing. arh. – poručio je Potrebica.

Kako su povodom nominacije za nagradu Viktor Kovačić naveli iz udruženja hrvatskih arhitekata, u jednom od najpoznatijih utvrđenih gradova u svijetu autori su sagradili grad u gradu, neeksplicitno mimetički ponavljajući oblike originalne povijesne dubrovačke fortifikacije izvana i transformacijom kvadrata klaustra u romb iznutra.

-Novonastala tipologija hrabri je iskorak u baštinom definiranom gradu, ali na ovom mjestu i u ovom vremenu – uspješna. Grad se iznutra sastoji od triju snažnih volumena položena na zajedničku bazu koja čine tri povezana stambena „kvarta“ s ulicama okrenutima na tri unutarnja dvorišta okružena sobama. Intimnost dvorišta naglašena je introvertiranim oblikovanjem, ali i odabirom drva kao glavnog materijala dvorišne fasade, koji nam nudi još jednu modernu interpretaciju primorskih drvenih grilja. Istovremena distanciranost i interaktivnost fasade s njenom nježnom upijajućom bojom učinile su ovu kuću nenametljivom okolnom urbanom prostoru neujednačene morfologije. Bez obzira na fragmentirani okolni urbani pejzaž, „kućaˮ je našla način da uspješno komunicira s okolišem i da ga ujedno stabilizira. Uvode se novi pješački smjerovi kroz parcelu koji dom uključuju u mrežu gradskih tokova i svakodnevnog života. Sve su odluke snažne i jasne, bilo da je riječ o oblikovanju velikih smještajnih volumena ili o praznini perivojnog parka ispred. Povezujuća staklena opna prizemlja u pojedinim svojim dijelovima negira jasnu razliku između interijera i eksterijera zgrade, te ističe demokratski i komunalni karakter doma kao prostora namijenjena svim dubrovačkim studentima, ali i svim građanima i putnicima – napisano je za Studentski dom u Dubrovniku.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist