AktualnoUrednički izbor

IZRAĐUJE SE GLAVNI PROJEKT Kreće uređenje serpentina na Srđu

IZRAĐUJE SE GLAVNI PROJEKT Kreće uređenje serpentina na Srđu

Serpentine i Križni put na Srđu napokon će dobiti novi, prikladan izgled kojim će se na poseban način povezati sve ono što se na ovom brdu poviše Grada događalo tijekom Domovinskog rata s korizmenim Križnim putem koji se održava još od 1998. godine. Riječ je o projektu Grada Dubrovnika naziva
‘Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu’, a o njegovoj važnosti govori i činjenica kako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici u Dubrovniku u veljači dala potporu te odlučila iz proračuna Ministarstva branitelja za projekt osigurati dva milijuna kuna.

Portal koji će biti napravljen skulpturalnog je karaktera te predstavlja ulaz na serpentine, odnosno križni put. Kada se bude gledalo sa Spomen-križa na Srđu prema dolje, vidjet će se oznaka 6. 12. napisana rimskih brojkama. Stoga ovaj projekt nosi veliku simboliku koja je jako važna Gradu Dubrovniku i njegovim građanima

— Potpora Vlade RH i Ministarstva branitelja ključna je za ovaj projekt i to ne samo zbog navedene odluke o sufinanciranju, nego i zbog promatranja Srđa kao, uz vukovarski vodotoranj, najprepoznatljivijeg simbola Domovinskog rata i uspješne obrane Hrvatske, njene slobode, samostalnosti i neovisnosti. Ni za koji drugi projekt osim ova dva Vlada nije donijela zaključak kako će ga poduprijeti i djelomično financirati. To svakako ima i simbolično značenje, a pogotovo jer su Dubrovnik i Vukovar bratski gradovi. Ministarstvo je to prepoznalo i ministar je dao veliku podršku projektu. To nam, naravno, garantira da ćemo ga dovršiti. Prošli tjedan u Gradu je bio pomoćnik ministra branitelja i na zajedničkom se sastanku utvrdilo da će projekt serpentina i Križnog puta na Srđu biti uvršten u proračun za 2020. godinu. Nadam se da će barem prva faza, tj. uređenje staza i početak gradnje portala nastupiti u sljedećih godinu dana – rekla je za DuList zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.

Izrada Glavnog projekta u završnoj fazi
Izrada Glavnog projekta s pripadajućim troškovnicima za izvođenje radova sanacije i uređenja postojeće memorijalne staze s križnim putom Srđ – Dubrovnik te građenja simboličko-ceremonijalnog ulaza u spomen područje Križnog puta na Srđu je u završnoj fazi i očekuje se do kraja ove godine, istaknuli su za DuList iz Gradske uprave, a sredstva se, pored onih Ministarstva branitelja, planiraju i u Proračunu Grada Dubrovnika za 2020. godinu. Na taj će način spomenički prostor dobiti odgovarajući ulazni akcent, uočljiv s Jadranske magistrale (D8).
— Projekt radi naš proslavljeni arhitekt Nikola Bašić koji je realizirao križeve na Kornatima za poginule vatrogasce, ‘Pozdrav suncu’ u Zadru te morske orgulje. Napravio je jedan lijepi projekt na idejnoj razini koji smo usvojili. Mislim da će biti izvrstan. Portal koji će biti napravljen skulpturalnog je karaktera te predstavlja ulaz na serpentine, odnosno križni put. Kada se bude gledalo sa Spomen-križa na Srđu prema dolje, vidjet će se oznaka 6. 12. napisana rimskih brojkama. Stoga ovaj projekt nosi veliku simboliku koja je jako važna Gradu Dubrovniku i njegovim građanima – istaknula je zamjenica Tokić. Staza – serpentina kojom je Grad bio povezan s tvrđavom na Srđu prekinuta je usjekom Jadranske magistrale. Južno od ceste trasa staze izgubila se u izgrađenom tkivu grada, dok je njezina trasa sjeverno od magistrale ostala u cijelosti sačuvana, ali zahtijeva temeljitu sanaciju, što se također predviđa ovim projektom, naglasili su iz Gradske uprave. Od tvrđave Imperijal postojeća staza spušta se do usjeka magistrale koji onemogućava njezin spoj s pješačkim nogostupom uz cestu pa će se na tom dijelu urediti nova dionica u dužini od cca 200 metara. Ukupna dužina staze je 2300 metara.

Tri faze projekta
Projekt će se izvesti u tri faze čija je realizacija planirana kroz 2020. godinu. Prva faza obuhvaća sanaciju postojeće staze – serpentina. Početak radova je planiran po odabiru izvođača, a odmah nakon završetka izrade Glavnog projekta. Druga faza podrazumijeva izgradnju simboličkog portala, a ti radovi su planirani po dobivanju suglasnosti Hrvatski cesta na projekt. U trećoj će se pak fazi urediti novi dio pješačke staze od simboličkog portala do postojeće serpentine. Prilikom ostvarenja projekta, naglasili su iz Grada Dubrovnika, neće se uklanjati postojeće postaje Križnog puta. Planirana je sanacija postojeće memorijalne staze poštujući njezin izvorni karakter. Oštećeni kameni podzidi će se popraviti, a urušeni zidovi će se rekonstruirati. Uredit će se završni sloj staze, kamenim popločenjem u maniri kaldrme. Staze će se svjetlosno markirati radi lakše orijentacije i sigurnijeg kretanja po mraku, rasvjetnim tijelom s vlastitim napajanjem posredstvom fotonaponskih ćelija, integriranim u korpus svjetiljke. Na isti način će se spot rasvjetnim tijelima osvijetliti reljefi Križnog puta.

Korizmeni Križni put
Podsjetimo, još tijekom 2010. godine proveden je javni, međunarodni, otvoreni, pozivni u jednom stupnju anonimni natječaj za izradu umjetničkog rješenja Križnog puta na lokaciji krajobraznog parka Srđ u Dubrovniku. 2012. godine prof. Nikola Bašić, dipl.ing.arh., (tvrtka Marina projekt d.o.o. iz Zadra) izradio je Idejni arhitektonski projekt oblikovanja postaja Križnog puta na Srđu. Na temelju tog Idejnog projekta i provedenog natječaja postavljene su postaje Križnog puta s brončanim reljefima s prikazima Isusovog mučeničkog puta prema Golgoti. Postaje su postavljene na kamenim postamentima trokutnog tlocrtnog oblika s produžetkom uz padinu na kojem se oblikuje klupa. Postament i klupa su izvedeni istim načinom gradnje i istim materijalom kao i postojeći podzid staze, a upotreba betona samo u nevidljivom dijelu presjeka. Na dijelu spoja postamenta s padinom brda oblikovala se mala površina za sadnju autohtonog ukrasnog zelenila. Uz svaku postaju su posađeni po jedno stablo masline i aromatično bilje kao ružmarin, lavanda, kadulja i smilje. Postavljen je i sustav za navodnjavanje. 2012. godine izrađen je i Idejni arhitektonski projekt Simboličko-ceremonijalnog ulaza u spomen područje Križnog puta na Srđu za kojeg je također zaslužan arhitekt Bašić te s čijom će se realizacijom Grad Dubrovnik krenuti do kraja godine. Naglasimo i kako je Križni put Serpentine Srđa korizmeni križni put koji se održava od 1998. godine. Križ na Srđu je 1937. godine podigao dubrovački biskup mons. Josip Marija Carević kao uspomenu na 1900 godina od Kristove smrti. Taj je križ bio srušen raketiranjem u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991. godine. Na podnožju tog starog križa tadašnji dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić dao je, nakon rata, podići novi križ, dar hvarskog biskupa mons. Slobodana Štambuka. Novi kameni križ blagoslovljen je 12. listopada 1997. godine prigodom zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Dubrovniku, a blagoslovio ga je blagopokojni kardinal Franjo Kuharić. Ovim Križnim putem i serpentinama prolaze brojni hodočasnici, a ponajviše u posebnim prilikama poput obilježavanja 6. prosinca ili pak pred kraj Korizme, a i svakog se petka već dugi niz godina dubrovački vjernici uspinju serpentinama Srđa u večernjim satima pa će ovaj projekt zasigurno imati jako dobar odjek.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist