Zanimljivosti

IZNENAĐENJE U ČILIPSKIM JASLICAMA Ni traga ‘novog normalnog’, u centru je Božić

IZNENAĐENJE U ČILIPSKIM JASLICAMA Ni traga 'novog normalnog', u centru je Božić

Župa sv. Nikole u Čilipima poznata je po svojim neobičnim kreacijama jaslica. Njihove teme su raznolike pa su tako prijašnjih godina, među ostalim, imali jaslice s prikazima Pelješkog mosta, vukovarskog vodotornja, vode, ulja, vina i kruha. Ove godine s obzirom na pandemiju koronavirusa očekivali bismo da su i ove jaslice na neki način tematizirale ovu aktualnost, međutim, kada smo stigli u crkvu sv. Nikole, dočekalo nas je pravo iznenađenje. Ni traga maskica ili bilo kojeg znaka koronavirusa, već su jaslice uprizorene po uzoru na ono svima poznato ‘staro normalno’.

Najveći naglasak u čilipskim jaslicama stavljen je upravo na štalicu u kojoj se nalaze figure Isusa, Marije i Josipa, a za još bolji ugođaj dodani su i prigodni svjetlosni efekti. Upravo ta istaknutost Svete Obitelji glavna je poruka ovogodišnjih čilipskih jaslica.

-U središte smo stavili Boga koji je postao čovjekom. Upravo smo i našim ovogodišnjim jaslicama to htjeli izraziti. Iako su naše teme bile svake godine smislene i imale svoju poruku, htjeli smo sve ostaviti postrance i u središte staviti samo štalicu i otajstvo Božića. Zato smo napravili tako impozantnu i upečatljivu špilju. Kad joj se približi, ne vidi se gotovo ništa osim nje, ona zakriva čitavo naselje – pojasnio nam je čilipski župnik don Josip Barišić.

Jaslice su pomno izrađene s brojnim detaljima, a pažnju, posebno najmlađih, svakako zaokuplja malo polje kupusa lijevo od štalice. Tu su svakako i pastiri, tri kralja, ovčice i ostale životinje. Jaslice su djelo vrijednih ruku gospara Joza Slovaka, Vlaha Cara, Berislava Prlića, Nikše Mihaice, Pera Grbića. Pri izradi jaslica inače sudjeluje i Đuro Arbulić koji se ove godine nije mogao priključiti.

-Pomogli su nam jako puno i naši vatrogasci. Ma kome god smo se obratili, nije nam odbio pomoći – naglasio je don Josip.

Video: YouTube/Župa sv. Nikole Čilipi

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist