Hrvatska

IZMJENE ZAKONA Peđa Grbin ‘skočio’ na DPDS, ministrica uzvratila: ‘Oni su primjer dobre prakse’!

20062018 zidine dpds minceta 3

Vlada mijenja Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, što su saborski zastupnici ove srijede na raspravi mahom hvalili. No, zakon je pao u sjenu radi – zidina.

SDP-ov Peđa Grbin zapitao se o predmetnom zakonu u praksi, a spomenuo je i način na koji se upravlja zidinama nazvaši ga ‘primjerom loše prakse’.

Kako prenosi N1, Grad Dubrovnik i DPDS sklapali su od 1998. do prosinca 2017. ugovore o održavanju gradskih zidina. Na taj način Grad je gospodarenje zidinama, zaštićenim kulturnim dobrom, povjerio udruzi građana, omogućivši joj naplatu ulaznica, a time i ogromne prihode, istaknuo je Grbin, a mišljenja je kako se ‘radio dobru od nacionalnog značenja, kojim bi, valjda, trebali upravljati sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara’.

U obranu DPDS-a stale su ministrica Nina Obuljen Koržinek i zastupnica Sanja Putica, koja je istaknula kako su upravo SDP-ovi vijećnici, svi, u Dubrovniku glasovali za potpisivanje ugovora da DPDS-om, naglasivši i kako se DPDS dokazao kao ‘društvo stručnjaka koje volonterski upravlja obnovom spomeničke cjeline’.

Ako je Društvo najbolje za upravljanje zidinama, onda ne bi bilo problema da se sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara proveo postupak javnog prikupljanja ponuda, pa neka Društvo pokaže da su najbolji, mišljenja je Grbin, a njegove tvrdnje o kršenju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ministrica – odbacuje, naglasivši kako se u Dubrovniku radi o primjeru dobre prakse, što je i međunarodno prepoznato.

O izmjenama zakona i raspravi više potražite ovdje.

Pročitajte još

ŠKOLSKA GODINA 2024./2025. Saznajte kada počinje i završava te koliko je praznika

Dulist

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Dulist

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist