Kultura

IZLOŽBA VIKTORA ŠERBUA Umjetnik koji stvara preko pedeset godina

IZLOŽBA VIKTORA ŠERBUA Umjetnik koji stvara preko pedeset godina

Hrvatska matica iseljenika organizirala je izložbu i druženje s dubrovačkim akademskim slikarom Viktorom Šerbuom u svojim prostorima utorak, 14. lipnja 2016.

Tom prigodom predstavljen je izbor Šerbuovih slika iz svih razdoblja njegovog plodnog i višedesetljetnog stvaralaštva, te je predstavljena i Nagrada koju je Sveučilište u Mostaru dodijelilo monografiji ‘Viktor Šerbu: fovistički lirik dubrovačkog kolorizma’ kao najboljem znanstvenom djelu u proteklih pet godina.

-Viktor Šerbu spada među najstarije autore, on stvara više od 50 godina i to u potpunoj samoći i miru u svom ateljeu. Živi u Gradu, a nikad ga ne viđate, uvijek ide sporednim ulicama izbjegava gužve i neugodne situacije dok obavlja svakodnevne sitnice. Sve kako bi se što prije vratio u atelje i nastavio stvarati – izjavio je autor monografije, povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Podsjetimo se, Viktor Šerbu rođen je u Dubrovniku 1938. godine. Prve likovne poduke dobio je od Koste Strajnića. Diplomirao je 1963. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Otona Postružnika. Od 1965. do 1969. boravio u Engleskoj i Francuskoj na stručnom usavršavanju.Veći dio radnog vijeka proveo je kao profesor likovnog odgoja u osnovnoj školi. Za svoj rad dobio je nekoliko nagrada i priznanja. Uvršten je u Hrvatsku likovnu enciklopediju, o njegovom su radu snimljene dvije dokumentarne emisije i napisana monografija autora Marina Ivanovića. Živi i radi u Dubrovniku.

Pročitajte još

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist