Kultura

IZLOŽBA ‘Šarm i sjaj župskih kupališta’ u srijedu u žitnici Rupe

Izložba ‘Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe dubrovačke’, koju zajednički organiziraju Dubrovački muzeji i Turistička zajednica općine Župa dubrovačka, bit će otvorena u srijedu, 28. prosinca 2022. u 12 sati u Etnografskom muzeju u žitnici ‘Rupe’.

Na izložbi, čiji je autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, bit će prikazano preko 500 različitih fotografija i razglednica iz privatnih zbirki kroz koje se može pratiti turistička povijest i kultura koja je bitno odredila kulturni i turistički krajolik Župe dubrovačke u 20. stoljeću.

– Kroz izloženu građu dokumentira se razvojni put od prvih čeških ulaganja u hotelski kompleks Kupari, preko privatnih inicijativa vezanih uz pansione, do eksponencijalnog razvoja masovnog turizma u doba socijalizma. Posebnu pažnju zaokupljaju fotografije iz privatne zbirke Carmen Kulišić rođ. Šarlić, koje je fotografirao njezin otac Nino Šarlić, ali i drugi fotografi, na kojima se prikazuje lakoća života na odmoru, kupališna kultura i turistička svakodnevica, zabava i moda vremena s početka 20. stoljeća. U fotografijama se ocrtava ljudsko lice turizma, toplina i gostoljubivost te turizam koji je bio bitan i neodvojivi dio društvenog života zajednice, ali i intime pojedinca i života njegove obitelji – istaknuo je autor izložbe.

Osim razglednica i fotografija, na izložbi će biti predstavljeni i promidžbeni materijali pansiona, vila, ugostiteljskih objekata i hotela kroz 20. stoljeće kao i pojedini predmeti i suveniri. Sve navedeno na najbolji način ocrtava antropološke perspektive kojim turistička kultura oblikuje neku društvenu sredinu, odnosno način na koji formira destinaciju. Uz autora izložbe Ivicu Kipre, likovni postav potpisuje i Kristina Mirošević, a dizajn Studio Bonsenjo. Izložba se u žitnici „Rupe“ može pogledati do 31. ožujka 2023.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Vesela Noć muzeja!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ekskluzivno smo ušli u čarobni svijet Držićevih životnih pozornica!

Mia Njavro Banić

U Lazaretima otvorena izložba ‘Braća po oružju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija