Kultura

IZLOŽBA ‘Šarm i sjaj župskih kupališta’ u srijedu u žitnici Rupe

IZLOŽBA 'Šarm i sjaj župskih kupališta' u srijedu u žitnici Rupe

Izložba ‘Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe dubrovačke’, koju zajednički organiziraju Dubrovački muzeji i Turistička zajednica općine Župa dubrovačka, bit će otvorena u srijedu, 28. prosinca 2022. u 12 sati u Etnografskom muzeju u žitnici ‘Rupe’.

Na izložbi, čiji je autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, bit će prikazano preko 500 različitih fotografija i razglednica iz privatnih zbirki kroz koje se može pratiti turistička povijest i kultura koja je bitno odredila kulturni i turistički krajolik Župe dubrovačke u 20. stoljeću.

– Kroz izloženu građu dokumentira se razvojni put od prvih čeških ulaganja u hotelski kompleks Kupari, preko privatnih inicijativa vezanih uz pansione, do eksponencijalnog razvoja masovnog turizma u doba socijalizma. Posebnu pažnju zaokupljaju fotografije iz privatne zbirke Carmen Kulišić rođ. Šarlić, koje je fotografirao njezin otac Nino Šarlić, ali i drugi fotografi, na kojima se prikazuje lakoća života na odmoru, kupališna kultura i turistička svakodnevica, zabava i moda vremena s početka 20. stoljeća. U fotografijama se ocrtava ljudsko lice turizma, toplina i gostoljubivost te turizam koji je bio bitan i neodvojivi dio društvenog života zajednice, ali i intime pojedinca i života njegove obitelji – istaknuo je autor izložbe.

Osim razglednica i fotografija, na izložbi će biti predstavljeni i promidžbeni materijali pansiona, vila, ugostiteljskih objekata i hotela kroz 20. stoljeće kao i pojedini predmeti i suveniri. Sve navedeno na najbolji način ocrtava antropološke perspektive kojim turistička kultura oblikuje neku društvenu sredinu, odnosno način na koji formira destinaciju. Uz autora izložbe Ivicu Kipre, likovni postav potpisuje i Kristina Mirošević, a dizajn Studio Bonsenjo. Izložba se u žitnici „Rupe“ može pogledati do 31. ožujka 2023.

IZLOŽBA 'Šarm i sjaj župskih kupališta' u srijedu u žitnici Rupe

Pročitajte još

ZA VIKEND U TEATRU Vidi kako Lokrum pere zube

Dulist

Predstavljanje knjige Tihomira Rajčića ‘Beogradske tajne Prvog svjetskog rata’

Dulist

DANI FRANKOFONIJE Izložba i predavanje ‘Priča o markizu de Piennesu’

Dulist