Kultura

Izložba o hakerskoj kulturi i tehnološkoj utopiji u Lazaretima

Izložbom ‘Novi teritoriji tehnopolisa’ koja se otvara sutra, u petak 10. studenoga u 18 sati udruga Radionin lab predstavlja se po prvi puta svojim izlagačkim programom u Art radionici Lazareti. Ovo je izlaganje dio projekta ‘Hacktonauti – tehnološka utopija u tri čina’ koji se odvija u 2023. godini te tematizira hibridne umjetnosti i hakersku/makersku kulturu kroz propitivanje tehnologije.

‘Novi teritoriji tehnopolisa’ donosi dijapazon radova od retro igara i kontrolera do kompleksnih elektroničkih uređaja/softvera preko auditivnih promišljanja igraćih manipulacija, sve do hakiranih naprava koje elektroničkim modulacijama postaju novi objekti ekspresije su-igre.
-Posljednjih petnaestak godina svjedočimo razvoju hibridnih umjetničkih praksi, ‘uskrsnuću’ intermedijalne umjetnosti zbog interdisciplinarne uporabe tehnologije. U konzumerističkom društvu koje tehnološke izmjene odbacuje velikom brzinom, kreatori izložbe stvaraju svoja nova pravila igre, nove naprave i u cijeli proces participativno pozivaju svoju publiku da im se pridruži. Vidljiva poveznica ovih radova i njihovih autora namjera je koja u autonomnosti rada i intimi anonimnosti kroz tehnologiju i promišljanje zvučnih komponenata stvara nova područja izražavanja. Do koje mjere možemo manipulirati nekim uređaje, jednako je kao i pitanje do koje mjere možemo biti manipulirani u samoj igri kao pasivni ili aktivni igrači, te gdje su tanke linije razgraničenja, samo su od nekih pitanja koje postavlja ova izložba, dok je publika pozvana pronaći odgovore.

Kustosica izložbe je Deborah Hustić, a za dizajn je zaslužan Leo Kirinčić. Projekt je podržan od strane:  Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreb i Grada Dubrovnika.

Izložba ostaje otvorena do 28. studenoga.

 

Pročitajte još

U NEDJELJU Koncertna šetnja ‘Druga strana povijesti: Kamara od posjeda’

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA O životinjskom svijetu u književnom stvaralaštvu Marina Držića

Dulist

Antonija Rusković Radonić održala predavanje ‘Život i djelo Mija Šiše’

Dulist