Kultura

IZLOŽBA FRANCISA BACONA U UGD Zavirite u ovaj um. Ako se usudite

IZLOŽBA FRANCISA BACONA U UGD Zavirite u ovaj um. Ako se usudite

Prvi put u Hrvatskoj, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, otvorena je izložba Francisa Bacona, jedinstvena kolekcija zbirke Ravarino, pod nazivom ‘Granice uma’.

Kako je istaknula ravnateljica UGD, Vesna Delić Gozze, izložba je realizirana zahvaljujući novčanoj pomoći, odnosno amandmanu KLGB ‘Srđ je Grad’, a svi zainteresirani mogu je pogledati do 26. veljače 2017. godine.

-Njihov amandman utjecao je da dobijemo novac za jedan ovakav, međunarodni projekt. Upravo s tim sredstvima smo uspjeli ostvariti ovu izložbu, osigurati Francisa Bacona prvi put u Hrvatskoj – kazala je Delić Gozze, te dodala:
-Radi se o zbirci crteža olovkom i pastelom, te kolažima Talijana Christiana Lovatellija Ravarina, s kojim je autor prijateljevao dok je boravio u Italiji, te su tijekom života i nastavili suradnju. Dakle, večeras je Bacon s nama u Dubrovniku i oni na najbolji način pokazuju sve one osobine autora, slikara, te zašto je Bacon jedan od najvećih likovnih autora 20. stoljeća – istaknula je Delić Gozze, te objasnila i zašto noi ovu važnu titulu:

-Zato jer je pokazao egzistencijalni horor vremena. Usporedila bih ga možda s jednim drugim velikim autorom, i to iz područja filma: Rainerom Wenderom Fassbinderom te njegovim filmom ‘Čežnja Veronike Voss’, koji je upravo u ovom djelu pokazao beznađe – kazala je ravnateljica Delić Gozze, dodavši kako je kao samouki slikar Bacon imao više uzora, među ostalim svakako i Picassa, te su u njegovim djelima prisutne faze koje na jednoj slici prikazuju više pokreta. Na Bacona su utjecale i rentgenske slike, ali i one pionirske, poput Eadweardea Muybridgea koji je s više kamera u svojim studijama životinjskih pokreta, koji su zapravi bili preteča filma, pokazivao razne faze pokreta, koje je Bacon ujedinio na pojedinačnim djelima – među ostalim je kazala Delić Gozze, kazavši kako je ‘Bacon i pomalo ironičan’.

O izložbi su nekoliko riječi kazali i kustosica iste, Giulia Zandonadi, pozdravivši Dubrovčane uz zahvalu za gostoprimstvo i realizaciju izložbe, te povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

U katalogu izložbe, Zandonadi je zapisala:

‘Izloženi radovi Francisa Bacona pričaju priču ne samo o velikom umjetniku, nego i o čovjeku: fragmentu privatnog života koje nudi preispitivanje znanstvenih postavki, naglašavajući činjenicu da ne postoji jednoznačan način tumačenja karijere umjetnika. Izlaže se Zbirka crteža Francisa Bacona doniranu Cristianu Lovatelliju Ravarinu nastalih između 1977. i 1992. godine, koji se sastoje od pastela, crteža i kolaža koje je Bacon darovao svom bliskom prijatelju iz Italije, kojega je upoznao u Rimu povodom prijema u Villi Medici održanoj u čast baruna Balthasara Klossowski de Rolea – umjetnika poznatog kao Balthus.’

Ivan Viđen kazao je među ostalim pak kako se radi o jedinstvenoj izložbi, dodavši kako je u dvostrukom svojstvu na izložbi – kao posjetitelj I povjesničar umjetnosti te kao pripadnik KLGB ‘Srđ je grad’ koja predložila amandman za financijska sredstva za ovu izložbu, što ga dvostruko veseli’, dodavši kako se važnost Bacona prepoznaje u tome što su o njemu pisali povjesničari umjetnosti, ali i povjesničari kulture 20. stoljeća, te kako je riječ o događaju koji opisuje Dubrovnik.

-Ne samo da je prvi put u Dubrovniku i Hrvatskoj prisutan Bacon, radi se o zaista svjetskoj stvari – zaključio je Viđen, kazavši kako bismo trebali biti sretni što je pred nama mogućnost razgledanja autorovih djela.
Osim izložbe, iznimne same po sebi, posjetitelji su imali jedinstvenu priliku uživati i u monodrami Pope Head The Secret Life of Francis Bacon koju je napisao i pred dubrovačkom publikom izveo sjajan engleski glumac Garry Roost.

Biografija Francisa Bacona:

Rođen u Dublinu 1909., Francis Bacon je istaknuo sve nedosljednosti svoga vremena kroz svoje slike. Francis je imao težak odnos s ocem, ratnim veteranom i trenerom trkaćih konja koji nije mogao podnijeti slabost i homoseksualnost svoga sina. Otuđen od svoje obitelji zbog svoje različitosti, 1926. Bacon se preselio u London, počeo je čitati djela njemačkog filozofa Friedericha Nietzschea i postao dizajner interijera i namještaja. Postao je jedan od najcjenjenijih slikara 20. stoljeća: usmjerio je svoje istraživanje o ljudskom stanju kao metaforu života, iskrivljujući slike stvarnosti u potrazi za istinom koja se krije iza vanjskog izgleda.

Francis Bacon je volio Italiju i njezinu tradiciju, a kada je otišao tamo, stvorio je mnoge radove koji su sada u Zbirci crteža Francisa Bacona doniranu Cristianu Lovatelliju Ravarinu u Bologni. Izložba će predstaviti život i djela Francisa Bacona, naglasivši važnost talijanske zbirke crteža i kolaža u kojem umjetnik izražava svoje ideje s intelektualnim poštenjem. Također, izložba će ponuditi posjetiteljima putovanje kroz umjetnikove misli i druge točke gledišta kako bi bolje razumjeli talijansku zbirku crteža podijeljenu u sekcije koje su povezane s glavnim temama koje je opisao Francis Bacon u Papi, Portretima, Autoportretima i Raspeću.

MNJ/NM

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist