Kultura

Izložba drvenih brodica Matee Šabić Sabljić ‘Brodi/ona’

U Art radionici Lazareti, u petak 25. studenog u 19.30 sati otvara se izložba Matee Šabić Sabljić BRODI/ONA “Metlice u brodice”.  Na izložbi u lađi X, Matea će izložiti flotu drvenih brodica koje je sama izradila, a koja nosi naslov BRODI/ONA.
Matea Šabić Sabljić gradi svoje “utopijske” brodice kao funkcionalnu mobilnu interaktivnu instalaciju: flotu BRODI/ONA, od 2018. godina, a kroz gradnju flote istražuje koje su žene, i na koje načine sudjelovale u dominantno muškoj povijesti, onoj pomorstva. Flota BRODI/ONA je plovna, mobilna instalacija u stalnoj izgradnji, a nastaje u čast morskim i pomorskim heroinama “koje su unatoč predrasudama i zabranama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet. Od gusarskih kraljica i gusarica, moreplovki i brodograditeljica, koje su se od vremena prije nove ere pa sve do 20. stoljeća najčešće prerušavale u muškarce zbog dobro nam znanog uvjerenja da je “žena nesreća na brodu”, sve do pionirki 20. stoljeća koje su samostalno oplovljavale planetu, sudjelovale u utrkama, elektrozavarivale brodove tijekom svjetskih ratova. Koje su se izborile za prava na školovanje i rad u tehničkim strukama te kao inženjerke i obrazovane pomorske arhitektice konstruirale i dizajnirale brodove. Koje su kao obrazovane pomorkinje, kapetanice i časnice upravljale brodovima i plovile morima. Koje su kao obrazovane znanstvenice sudjelovale u utemeljenju znanosti o moru, istraživanju i mapiranju oceana i morskog života, kao aktivistice se zauzimale za očuvanje i spašavanje morskog svijeta i istovremeno doprinosile pomicanju granica i ravnopravnosti. Sve do danas kada ravnopravno studiraju, plove morima i konstruiraju brodove, a ipak i dalje sudjeluju s manje od 2% zaposlenih u pomorskoj industriji svijeta.
– Za izložbu u Art radionici Lazareti sagradila sam sedmu brodicu u čast svjetioničarki s dubrovačkog otočića Daksa iz 1901. godine – EUDOKSIJI KUSTRIĆ. Brodicu sam sagradila većim dijelom reciklirajući metle koje smo u Lazaretima u tu svrhu prikupili od Dubrovkinja, Dubrovčana, gostiju i prijatelja.
Veliko hvala svima koji su dali svoju vrijednu metlicu da ju pretvorim u brodicu, navodi se u tekstu Matee Šabić Sabljić o floti i umjetničkom radu BRODI/ONA
Na izložbi u Art radionici Lazareti bit će postavljena cijela flota BRODI/ONA, a saznat ćete i koja imena žena značajnih za povijest pomorstva nude druge brodice i koje su im žene bile kume prilikom porinuća. Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH; Grad Dubrovnik, Matea Šabić Sabljić i svi koji su donirali svoje drvene metle kako bi postale brodicom.
Izvor: ARL

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija