Kultura

Izložba drvenih brodica Matee Šabić Sabljić ‘Brodi/ona’

U Art radionici Lazareti, u petak 25. studenog u 19.30 sati otvara se izložba Matee Šabić Sabljić BRODI/ONA “Metlice u brodice”.  Na izložbi u lađi X, Matea će izložiti flotu drvenih brodica koje je sama izradila, a koja nosi naslov BRODI/ONA.
Matea Šabić Sabljić gradi svoje “utopijske” brodice kao funkcionalnu mobilnu interaktivnu instalaciju: flotu BRODI/ONA, od 2018. godina, a kroz gradnju flote istražuje koje su žene, i na koje načine sudjelovale u dominantno muškoj povijesti, onoj pomorstva. Flota BRODI/ONA je plovna, mobilna instalacija u stalnoj izgradnji, a nastaje u čast morskim i pomorskim heroinama “koje su unatoč predrasudama i zabranama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet. Od gusarskih kraljica i gusarica, moreplovki i brodograditeljica, koje su se od vremena prije nove ere pa sve do 20. stoljeća najčešće prerušavale u muškarce zbog dobro nam znanog uvjerenja da je “žena nesreća na brodu”, sve do pionirki 20. stoljeća koje su samostalno oplovljavale planetu, sudjelovale u utrkama, elektrozavarivale brodove tijekom svjetskih ratova. Koje su se izborile za prava na školovanje i rad u tehničkim strukama te kao inženjerke i obrazovane pomorske arhitektice konstruirale i dizajnirale brodove. Koje su kao obrazovane pomorkinje, kapetanice i časnice upravljale brodovima i plovile morima. Koje su kao obrazovane znanstvenice sudjelovale u utemeljenju znanosti o moru, istraživanju i mapiranju oceana i morskog života, kao aktivistice se zauzimale za očuvanje i spašavanje morskog svijeta i istovremeno doprinosile pomicanju granica i ravnopravnosti. Sve do danas kada ravnopravno studiraju, plove morima i konstruiraju brodove, a ipak i dalje sudjeluju s manje od 2% zaposlenih u pomorskoj industriji svijeta.
– Za izložbu u Art radionici Lazareti sagradila sam sedmu brodicu u čast svjetioničarki s dubrovačkog otočića Daksa iz 1901. godine – EUDOKSIJI KUSTRIĆ. Brodicu sam sagradila većim dijelom reciklirajući metle koje smo u Lazaretima u tu svrhu prikupili od Dubrovkinja, Dubrovčana, gostiju i prijatelja.
Veliko hvala svima koji su dali svoju vrijednu metlicu da ju pretvorim u brodicu, navodi se u tekstu Matee Šabić Sabljić o floti i umjetničkom radu BRODI/ONA
Na izložbi u Art radionici Lazareti bit će postavljena cijela flota BRODI/ONA, a saznat ćete i koja imena žena značajnih za povijest pomorstva nude druge brodice i koje su im žene bile kume prilikom porinuća. Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH; Grad Dubrovnik, Matea Šabić Sabljić i svi koji su donirali svoje drvene metle kako bi postale brodicom.
Izvor: ARL

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist