Kultura

Izložba ‘Bez naziva’ Slavena Tolja uskoro u Zagrebu

Izložba 'Bez naziva' Slavena Tolja uskoro u Zagrebu

Izložba ‘Bez naziva’ Slavena Tolja, otvara se u srijedu, 15. lipnja, od 21 sat, u Galeriji AŽ / Atelieri Žitnjak, te ostaje otvorena do 15. srpnja.

Izložbu čini interaktivna svjetlosna instalacija koja se ostvaruje u suodnosu svjetla, tame i posjetitelja. Autor je ovu instalaciju zamislio kao pretekst za kolektivni performans, smještajući u posve zamračeni prostor dva međusobno udaljena izvora interaktivne rasvjete, koja se pale i gase ovisno o kretanju posjetitelja. No zbog specifičnog razmještaja rasvjete posjetitelji mogu vidjeti jedni druge samo na određenoj udaljenosti, krenu li se približavati jedni drugima svjetla se gase.

Iako se u radu u prvom planu nudi interpretacija po kojoj bliskost ometa percepciju, te da jedni druge bolje vidimo samo s distance, na doživljajnoj razini posjetitelj je prepušten sam sebi, vlastitom viđenju i tumačenju i u tom kontekstu rad funkcionira kao niz pojedinačnih dojmova koje svaki posjetitelj iznese sa sobom iz izložbenog prostora nakon susreta s radom.

Slaven Tolj, vizualni umjetnik, rođen je u Dubrovniku 1964., na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1987. Jedan je od najznačajnijih predstavnika nove umjetničke prakse u Hrvatskoj. Osnivač je i dugogodišnji voditelj Art Radionice Lazareti u Dubrovniku (1989.-2012.). Osim kao umjetnik, djeluje i kao kustos. Od 2012., ravnatelj je MMSU Rijeka, a od 2016., jedan od voditelja i stratega programa Rijeka 2020 EPK. Ostvario je niz zapaženih samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim značajnim umjetničkim grupnim izložbama: Dokumenta X, Kassel, 1997; hrvatski povjerenik za 51 Venecijansko bijenale, 2005; Venecijansko bijenale arhitekture/član autorskog tima u projektu Dinka Peračića ‘We need it – We do it’, 2016.

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist