DuList IN

IZLETI, UTRKE, PROJEKTI, TEČAJEVI… Ljeto u HPD Sniježnici!

IZLETI, UTRKE, PROJEKTI, TEČAJEVI... Ljeto u HPD Sniježnici!

HPD Sniježnica je protekle sunčane dane, tj. bablje ljeto, iskoristila za mnogobrojne izlete, utrke, izrade i izvođenje raznih projekata, radne sastanke i najvažnije od svega školovanje članova za planinske vodiče. 

Članovi HPD Sniježnice ovih su dana posjetili Limone, Pelješac, Velebit, Sniježnicu, Vučji zub na Orjenu i penjalište u Brelima. Sudjelovalo se i na trail utrci u Šumetu u organizaciji DubrovnikRun-a, zatim na Rozarijadi (osvajanje Sv. Ilije na Pelješcu iznad Vignja) gdje su se osvojile i medalje kao i na poznatom Skyrunningu u Limoneu podno Dolomita.

Na izložbi u Sponzi o planinarstvu u Dubrovniku izloženi su ‘kameni suveniri’ koje su članovi donijeli sa raznih svjetskih i domaćih vrhova. Tom prigodom su se podijelile i nagrade zaslužnim planinarima; uz već odavno poznate i nagrađene legende Rastka Barbića i Krešimira Ivaniševića, društvo im je pravio i član HPD Sniježnice Lazar Badanjac. On je zbog zasluga u planinarstvu također primio nagradu Planinarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije. Izdan je i prigodni katalog u kojem su ukratko predstavljena planinarska društva naše županije.
Na poziv Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije uz HGSS na radnom sastanku sudjelovali su i članovi HPD Sniježnice. Dogovarala se i usklađivala trasa skorašnjeg planinarskog križnog puta (PKP 2014) koji je prošle godine okupio preko 600 mladih predvođenih dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem. U ta dva dana mladi su propješačili oko 30-ak km dubrovačkim krajem, to nesvakidašnje iskustvo biti ce organizirano i ove godine u 11. mjesecu.

Protekli vikend na Kuni je završio i tečaj za planinske vodiče. Tečaj je vodio instruktor Željko Bockovac, istaknuti hrvatski alpinist i speleolog. Uz domaće najbrojnije članove HPD Sniježnice pohađali su ga i članovi HPD Mosor, SAK Ekstrem, PK Split, HPD Grabovica, HPD Adrion. HPD Sniježnica tako nastavlja trend školovanja i usavršavanja svojih članova. Uskoro se može očekivati novi ciklus tečajeva u organizaciji HPD Sniježnice sa vlastitim instruktorima i predavačima.

Pristupilo se i izradi poučne treking staze. Prosječene su stare zarasle staze a u planu je i postavljanje info tabli.

Od 27.-31.10. HPD Sniježnica sudjeluje u projektu ‘Platana na Brsaljama, zaštita i očuvanje zelene oaze Pila’. Uz mjerenja same platane sa ekipom Šumarskog fakulteta bit će organizirana i pokazna vježba (tehnike penjanja po stablu) kao i ekološke radionice za djecu. Sve se to odvija u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Svrha ove akcije je podizanje ekološke svijesti i očuvanje prirode. Pridružite nam se u zaštiti i očuvanju zelenih oaza!

Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist