Aktualno

Izglasan novi zakon o struji

Struja, Elektrojug

Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio Zakon o tržištu električne energije koji će omogućiti kućanstvima da kupuju struju od opskrbljivača iz Europske unije, kao i donijeti krajnjim kupcima veću zaštitu, informiranost i kontrolu računa za električnu energiju, prenosi Index.

Zakonom se preuzima Unijina direktiva iz 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju i omogućava kućanstvima da mogu izabrati opskrbljivača iz Europske unije, kao što i netko iz Europske unije može izabrati opskrbljivača iz Hrvatske.

Opskrbljivači će morati pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli izabrati za njih najpovoljniju opciju.

Osim toga, računi za električnu energiju, osim podataka o potrošnji i troškovima, trebat će sadržavati i druge informacije koje će kupcima pomoći da usporede trenutni ugovor s drugim ponudama.

Propisuje se i da krajnji kupac mora imati jasne uvjete ugovora s opskrbljivačem te mu se u sljedećem petogodišnjem razdoblju omogućuje promjena opskrbljivača unutar 24 sata.

Krajnjim kupcima se mora omogućiti bolja informacija i kontrola računa za električnu energiju.

Neovisni operator sustava HOPS dužan se na temelju novog zakona organizirati kao dioničko društvo, umjesto kao društvo s ograničenom odgovornošću što je do sada bio.

Pročitajte još

DVIJE GODINE NAKON ZAKLJUČENOG STEČAJA Vlahušić prodaje bivši King Richard’s Pub

Andrea Falkoni Račić

HOĆE LI POPUNJENOST BITI BOLJA NEGO LANI? Ovi dubrovački hoteli ostaju otvoreni tijekom zimskih mjeseci

Iva Dedo

Tko je bez struje u ponedjeljak i utorak?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija