Hrvatska

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Europski parlament

Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja u 27 zemalja članica, a ove godine će se birati i 15 zastupnika više od dosadašnjih 705. Dodatna mjesta je dobilo 12 država članica, među kojima nije Hrvatska. objavljuje N1.

Ukupno će biti izabrano 720 zastupnika. Takvu odluku donijelo je Europsko vijeće prošle jeseni odlučivši da dodatnih 15 mjesta raspodijeli na 12 država članica. Tako će dva dodatna zastupnika dobiti Francuska, Španjolska i Nizozemska, a po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Latvija.

Najmanje šest, najviše 96 zastupnika

Opća pravila o sastavu Europskog parlamenta, utvrđena Ugovorom o Europskoj uniji (UEU), kažu da Parlament neće imati više od 751 predstavnika (750 zastupnika i predsjednika). Također je propisano da niti jedna članica ne može imati manje od šest zastupnika, a ni više od 96. Minimalnih šest zastupnika imaju Cipar, Luksemburg i Malta, a maksimalnih 96 jedino Njemačka. Osim Cipra, Luksemburga i Malte, manje euro zastupnika imat će Estonija (7), Latvija i Slovenija (9) i Litva (11). Hrvatska jedina ima 12 mjesta u Europskom parlamentu. Slijedi Irska s 14, Danska, Finska i Slovačka s 15, Bugarska (17), Austrija (20); Češka, Grčka, Mađarska, Portugal i Švedska (po 21), Belgija (22), Nizozemska (31), Rumunjska (33), Poljska (53), Španjolska (61), Italija (76), Francuska (81) i Njemačka (96).

Foto: Wikipedia

Pročitajte još

Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Dulist

REZULTATI DIP-a HDZ sa 6 mandata, SDP 4, Domovinski i Možemo s po 1 mandatom. Šuica opet opet u EU parlamentu

Dulist

‘TO JE NISKO!’ Dubravka Šuica komentirala prve rezultate i užasno lošu izlaznost

Dulist.hr