Zanimljivosti

[IZAZVALA ‘NERED’] Prije pedeset godina kraljica Elizabeta II posjetila je Dubrovnik

[IZAZVALA 'NERED'] Prije pedeset godina kraljica Elizabeta II posjetila je Dubrovnik

Kraljica Elizabeta II. i njen suprug princ Philip 1972. godine bili su u službenom posjetu Jugoslaviji. Tom prilikom posjetili su i Dubrovnik te su ručali u hotelu ‘Excelsior’. O ovoj zanimljivom povijesnom događaju pisao je i cijenjeni bivši turistički djelatnik Lukša Lucianović u Facebook grupi ‘Jedno drugo vrijeme, Vrijeme dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha’.

Gospar Lucianović ustupio je tada svoje fotografije za DuList…

-Engleska kraljica bila je u službenoj posjeti Jugoslaviji 1972. g. a domaćin joj je bio predsjednik Josip Broz Tito. Njen posjet bio je planiran tako što je jedan dan trebala boraviti u Dubrovniku. Trebala je posjetiti gradske zidine i druge znamenitosti u Gradu te ručati u hotelu Excelsior. Toga dana u hotelu je vladala velika napetost u pripremi njezinog dolaska. Bilo je puno ljudi iz osiguranja koji su vrzmali po čitavom hotelu.

Oko 9.30 sati je javljeno kako kraljica neće doći jer je u zraku ljetno nevrijeme te da zrakoplov ne može poletjeti. Svi su pomalo ‘odahnuli’, stol se raspremio, a jelo se počelo prerađivati za drugu svrhu. Međutim, sat kasnije je javljeno kako kraljica ipak dolazi te kako da je stigla u zračnu luku Čilipi.

Sve je vraćeno na početak, kraljica je došla na ručak i sve je završilo u najboljem redu. Prilikom pozdravnog govora za vrijeme ručka zahvalila je osoblju hotela za nepredviđen događaj jer je znala što znači otkazati posjet, a onda u zadnji čas doputovati – napisao je Lucianović.
Foto: Lukša Lucianović, privatni fotoalbum

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist

VIKEND ZA LJUBITELJE VINILA Sajam gramofonskih ploča u Lazaretima

Dulist