Hrvatska

IZAĐITE NA IZBORE Danas biramo zastupnike u Europskom parlamentu

Hrvatski građani danas biraju svoje predstavnike u Europksom parlamentu. Birališta se otvaraju u 7 sati i ostaju otvorena sve do 19 sati.
Za 12 mjesta u EU parlamentu ‘bori’ se čak 396 kandidata s 33 pravovaljane kandidacijske liste. No, iako biramo 12 imena, moguće je da će u EU parlament ući njih tek 11 ako se do konstituiranja parlamenta ne riješi pitanje Brexita.
Na ovim izborima imate mogućnost i preferencijalnog glasovanja. Naime, prema uputama Državnog izbrnog povjerenstva, glasuje se samo za kandidacijske liste navedene na glasačkom listiću. Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste. Ako pak birač želi pojedinom kandidatu na toj kandidacijskoj listi dati preferirani glas zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas. Nevažeći glasački listić je: neispunjeni glasački listić; glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je kandidacijsku listu glasovao; glasački listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista i glasački listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih kandidacijskih lista, a nije zaokružio jednu od kandidacijskih lista.
Do zatvaranja birališta u 19 sati traje izborna šutnja. Prvi privremeni i nepotpuni rezultati izbora znat će se tek iz 23 sata.

Pročitajte još

Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo akciju hrvatski otoci – COVID free zone

Dulist

CEHOVI TAKSI PRIJEVOZNIKA Zašto ministar Butković ignorira probleme u svom sektoru, koga štiti?

Dulist

U petak isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak 2021.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija