Zanimljivosti

Iza nas je sedmi Festival soli!

blank

Završen je sedmi Festival soli! Za kraj je dr. Sandi Tešanović održala predavanje ‘Zdravlje i sol’ u Velikom Kaštelu te je otvorena Izložba radova s Likovne kolonije Komarda ART park u Kneževu dvoru u Stonu, u sklopu predstavljanja novouređenog prezentacijskog centra ‘Dvor’. Bila je to velika završnica festivalskog programa koji je sedmu godinu za redom donio niz događanja za sve uzraste, od kraja kolovoza na više lokacija u Stonu!

Izložbi ‘Likovna kolonija Komarda Art Park 2023.’ ostaje otvorena do kraja sljedećeg tjedna, a na njoj svojim radovima sudjeluje dvanaest umjetnika iz Dubrovnika i Pelješca, sudionika kolonije: Anamarija Bezek, Aida Hebib Raguž, Rajna Inić, Klara Knego, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Miloglav, Ivan Perak, Miranda Rako Kuzmanić, Jasmina Runje, Tonko Smokvina, Josipa Vlašić i Sandra Vuletić. Izložbu prati katalog u kojem je predgovor napisala Valerija Jurjević, kustosica Doma Marina Držića. Osobita je čast što je otvorenje festivalske izložbe radova trećeg izdanja likovne kolonije Komarda Art Park u suorganizaciji Doma Marina Držića, prvo događanje u multimedijalnoj dvorani novouređenog prezentacijskog centra ‘Dvor’ u Stonu.

Izložbi je prethodilo doista zanimljivo predavanje ‘Sol i zdravlje’ u Tvrđavi Kaštio, koje je održala doc. dr. sc. Sanda Tešanović, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist endokrinologije i dijabetologije koja u Dubrovniku vodi Polikliniku Hygeia. Bilo je riječi o dobrobitima kuhinjske soli za tijelo, ali i o izazovima i negativnim učincima pretjeranog konzumiranja soli. Na popularan način dr. Tešanović približila je okupljenima složene procese u tijelu koji izravno doprinose našem zdravlju te dala konkretne smjernice i upute kako sol koristiti za zdravlje organizma.

Podsjetimo, nositelji projekta Festivala soli su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Već sedmu godinu Festival soli privukao je velike i male, domaće i inozemne goste te ponajprije lokalnu zajednicu na raznovrsnim programima koji su se održali u Stonu, ali i diljem Pelješca kroz eno-gastronomsku ponudu u restoranima i vinarijama. Više o cijelom projektu dostupno je na službenoj web stranici kao i na društvenim mrežama festivala.

Foto Festival Soli, Sandra Vuletić

Pročitajte još

SEALIVE Izložba bioplastike za morsku i kopnenu primjenu

Dulist

VAŽNA OBLJETNICA Na današnji dan osnovan je Odred naoružanih brodova

Dulist

Danas je prvi dan jeseni!

Dulist