Aktualno

Iz Zračne luke nižu dobre vijesti, 2022. s bogatijim redom letenja

Iz Zračne luke nižu dobre vijesti, 2022. s bogatijim redom letenja

Za razliku od prošlog zimskog reda letenja kada Zračna luka Dubrovnik nije imala međunarodnih letova, tijekom ove zime u najavi imamo letove za Istanbul kompanijom Turkish Airlines, letove za Barcelonu kompanijom Vueling i letove za Moskvu kompanijom Ural Airlines. Ural Airlines je najavio jedan let tjedno za aerodrom Domodedovo, dok Vueling i Turkish Airlines od prosinca najavljuju po dva tjedna leta – sjajne vijesti za zimske najave stižu nam iz Zračne luke Dubrovnik. S komercijalnim direktorom ZLD, Ivanom Maslaćem, komentirali smo mjesece pred nama, ali i iduću godinu na ‘nebu nad Dubrovnikom’. Prognoze su ne samo optimistične, već bismo se usudili reći i – odlične.

Koja su očekivanja za nadolazeću sezonu? Možemo li govoriti o prvim procjenama? Na ova pitanja odgovore ćemo znati konkretno u siječnju – ipak, već se vide veliki pomaci.

Realno je očekivati samo povećanje linija
– Iako je još rano za izlaziti s konačnim podacima za ljetni red letenja s obzirom na još uvijek važeće restrikcije na većini naših emitivnih tržišta, prve najave koje posjedujemo od strane naših partnera govore o značajnom povećanju kapaciteta u odnosu na ovu godinu te ono što je najbitnije uočava se planirana normalizacija početka operacija koje očekujemo od početka travnja te trajanje sve do kraja listopada kao što je i bilo u pretpandemijsko vrijeme. Pregovori su još u tijeku te ćemo nazive linija i brojeve operacija s velikim postotkom sigurnošću imati početkom siječnja – naglašava Maslać. Na pitanje koje će se postojeće linije zadržati, odnosno hoće li biti smanjenja linija, ističe – upravo suprotno.

– Svi pregovori koje trenutačno vodimo s aviokompanijama ukazuju kako je jedino realno za očekivati samo povećanje linija u odnosu na ovu godinu – naglašava dalje. Sezonu iza nas, kao i cjelokupnu 2021. opisuje s dvije riječi – optimizmom i nadom.

– S obzirom na situaciju na svjetskom tržištu uvjetovanu još uvijek aktualnom pandemijom možemo reći kako je situacija bolja nego što smo strahovali, ali treba naglasiti kako je volumen prometa ostvaren u međunarodnom avioprometu ove godine, na godišnjoj razini, bio nedostatan kako bi financijski rezultati bili pozitivni, kako za aviokompanije tako i za aerodrome. Ukupno gledajući 2021. godine poslovalo se s gubitkom. Ali optimizam ulijeva kako smo kao Zračna luka Dubrovnik tijekom takve zahtjevne i nepovoljne godine imali sedam potpuno novih kompanija od kojih posebno vesele dvije linije za SAD te linije za Moskvu i KLM za Amsterdam – napominje nam dalje Maslać, a za kraj smo se osvrnuli i na nama izuzetno atraktivno tržište, ono američko. Uloženi napori naše Zračne luke itekako su se isplatili i danas imamo uspostavljen most između dva kontinenta. Kad nam stižu Amerikanci u 2022. godini – u svibnju ili?

Odlični rezultati po pitanju linija s Amerikom
– Interkontinentalne linije između SAD i Europe su ove godine bile u izrazito teškoj situaciji s obzirom na međusobno restriktivne zdravstvene mjere. Zračna luka Dubrovnik se u toj situaciji izvrsno snašla te iskoristila sve svoje prednosti što je i rezultiralo dolaskom United Airlines i Delta Air Linesa. S obzirom na odlične rezultate uspješnosti predmetnih linija realno je očekivati nastavak povezanosti Dubrovnika sa SAD. Tu isto treba biti realan po pitanju reaktiviranja linija koje su egzistirale između SAD i Europe prije pandemije, a koje aviokompanije žele ponovno letjeti i trenutačne situacije s nedostatkom posada i zrakoplova u istim kompanijama. Zbog istoga je nezahvalno prije siječnja sa sigurnošću govoriti o kojim konkretno kompanijama i linijama je riječ, no uvjeren sam kako će Dubrovnik nastaviti biti direktno povezan sa SAD-om i svakako puno ranije nego je to bila situacija ove godine – zaključuje Maslać najave dobrih zimskih mjeseci i godine pred nama. Svakako, ove sjajne vijesti daju nadu u to kako će takozvano ‘novo normalno’, bar što se putovanja tiče, postati – još normalnije.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist