Aktualno

Iz Zračne luke nižu dobre vijesti, 2022. s bogatijim redom letenja

Za razliku od prošlog zimskog reda letenja kada Zračna luka Dubrovnik nije imala međunarodnih letova, tijekom ove zime u najavi imamo letove za Istanbul kompanijom Turkish Airlines, letove za Barcelonu kompanijom Vueling i letove za Moskvu kompanijom Ural Airlines. Ural Airlines je najavio jedan let tjedno za aerodrom Domodedovo, dok Vueling i Turkish Airlines od prosinca najavljuju po dva tjedna leta – sjajne vijesti za zimske najave stižu nam iz Zračne luke Dubrovnik. S komercijalnim direktorom ZLD, Ivanom Maslaćem, komentirali smo mjesece pred nama, ali i iduću godinu na ‘nebu nad Dubrovnikom’. Prognoze su ne samo optimistične, već bismo se usudili reći i – odlične.

Koja su očekivanja za nadolazeću sezonu? Možemo li govoriti o prvim procjenama? Na ova pitanja odgovore ćemo znati konkretno u siječnju – ipak, već se vide veliki pomaci.

Realno je očekivati samo povećanje linija
– Iako je još rano za izlaziti s konačnim podacima za ljetni red letenja s obzirom na još uvijek važeće restrikcije na većini naših emitivnih tržišta, prve najave koje posjedujemo od strane naših partnera govore o značajnom povećanju kapaciteta u odnosu na ovu godinu te ono što je najbitnije uočava se planirana normalizacija početka operacija koje očekujemo od početka travnja te trajanje sve do kraja listopada kao što je i bilo u pretpandemijsko vrijeme. Pregovori su još u tijeku te ćemo nazive linija i brojeve operacija s velikim postotkom sigurnošću imati početkom siječnja – naglašava Maslać. Na pitanje koje će se postojeće linije zadržati, odnosno hoće li biti smanjenja linija, ističe – upravo suprotno.

– Svi pregovori koje trenutačno vodimo s aviokompanijama ukazuju kako je jedino realno za očekivati samo povećanje linija u odnosu na ovu godinu – naglašava dalje. Sezonu iza nas, kao i cjelokupnu 2021. opisuje s dvije riječi – optimizmom i nadom.

– S obzirom na situaciju na svjetskom tržištu uvjetovanu još uvijek aktualnom pandemijom možemo reći kako je situacija bolja nego što smo strahovali, ali treba naglasiti kako je volumen prometa ostvaren u međunarodnom avioprometu ove godine, na godišnjoj razini, bio nedostatan kako bi financijski rezultati bili pozitivni, kako za aviokompanije tako i za aerodrome. Ukupno gledajući 2021. godine poslovalo se s gubitkom. Ali optimizam ulijeva kako smo kao Zračna luka Dubrovnik tijekom takve zahtjevne i nepovoljne godine imali sedam potpuno novih kompanija od kojih posebno vesele dvije linije za SAD te linije za Moskvu i KLM za Amsterdam – napominje nam dalje Maslać, a za kraj smo se osvrnuli i na nama izuzetno atraktivno tržište, ono američko. Uloženi napori naše Zračne luke itekako su se isplatili i danas imamo uspostavljen most između dva kontinenta. Kad nam stižu Amerikanci u 2022. godini – u svibnju ili?

Odlični rezultati po pitanju linija s Amerikom
– Interkontinentalne linije između SAD i Europe su ove godine bile u izrazito teškoj situaciji s obzirom na međusobno restriktivne zdravstvene mjere. Zračna luka Dubrovnik se u toj situaciji izvrsno snašla te iskoristila sve svoje prednosti što je i rezultiralo dolaskom United Airlines i Delta Air Linesa. S obzirom na odlične rezultate uspješnosti predmetnih linija realno je očekivati nastavak povezanosti Dubrovnika sa SAD. Tu isto treba biti realan po pitanju reaktiviranja linija koje su egzistirale između SAD i Europe prije pandemije, a koje aviokompanije žele ponovno letjeti i trenutačne situacije s nedostatkom posada i zrakoplova u istim kompanijama. Zbog istoga je nezahvalno prije siječnja sa sigurnošću govoriti o kojim konkretno kompanijama i linijama je riječ, no uvjeren sam kako će Dubrovnik nastaviti biti direktno povezan sa SAD-om i svakako puno ranije nego je to bila situacija ove godine – zaključuje Maslać najave dobrih zimskih mjeseci i godine pred nama. Svakako, ove sjajne vijesti daju nadu u to kako će takozvano ‘novo normalno’, bar što se putovanja tiče, postati – još normalnije.

 

Pročitajte još

NA PUT IM STALE COVID MJERE Branitelji ove godine neće podići zastavu na ‘Toranj slobode’

Dulist

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Naši policajci obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija