Hrvatska

Iz obveznih zaliha na tržište ide 32 tisuće tona dizela

Gorivo INA

Vlada je odlučila da će iz obveznih zaliha nafte i naftnih derivata na tržište pustiti 32.000 tone dizelskog goriva. Agencija za ugljikovodike će iz obveznih zaliha na tržište pustiti 12 tisuća tona dizelskog goriva do kraja travnja te 20 tisuća tona do kraja svibnja 2022. godine, navodi Poslovni.hr.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić obrazložio je da je 1. travnja 2022. održan sastanak Međunarodne agencija za energiju (IEA) na kojem je dogovoreno da će se otpustiti 120 milijuna tona nafte iz obveznih zaliha s ciljem slanja jedinstvene i snažne poruke svjetskim naftnim tržištima da neće biti manjka u zalihama kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu.

Iako Republika Hrvatska nije članica Međunarodne agencije za energiju i nema obvezu, može sudjelovati u drugoj zajedničkoj koordiniranoj akciji s 32.000 tona dizelskog goriva, odnosno preračunato u ekvivalente sirove nafte 238.000 barela.

U ožujku je Hrvatska sudjelovala u prvoj zajedničkoj koordiniranoj akciji puštanja obveznih zaliha na tržište, tijekom koje je pustila 22.000 tona dizelskog goriva na tržište, tj. preračunato u ekvivalente sirove nafte 164.000 barela, kazao je Ćorić.

Odluku o puštanju na tržište obveznih zaliha nafte i naftnih derivata donosi Vlada, a Agencija za ugljikovodike pušta obvezne zalihe na tržište po tržišnim cijenama.

Pročitajte još

Vlada predstavila poreznu reformu. Evo koliko će kome rasti plaće

Dulist

S britanskog tržišta dosad ostvareno 96 tisuća dolazaka

Dulist

Hrvatska obilježava 31. godišnjicu članstva u Ujedinjenim narodima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija