Hrvatska

Iz EU fondova poduzetnicima 255 milijuna kuna

Euro

Mali i srednji poduzetnici imaju još 40 dana za prijavu na prvi natječaj za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova namijenjenih podizanju konkurentnosti u malom i srednjem gospodarstvu i turizmu.

Kako piše Večernji list, prvi od niza natječaja na kojima će se do 2020. podijeliti više od 200 milijuna eura, težak je ukupno 255 milijuna kuna. Europskim novcem pokrit će se do 60 posto investicija u podizanje konkurentnosti pa bi se na temelju ovog natječaja u iduće dvije godine mogle pokrenuti investicije od pola milijarde kuna.

– Interes je golem. Više od 1000 poduzetnika prijavilo se na radionice, a ako bi svi predali svoje projekte, u rukama bismo imali projekte teške nekoliko milijardi kuna – poručio je resorni ministar Gordan Maras na radionici koju je njegovo ministarstvo organiziralo da bi stručnjaci malim poduzetnicima objasnili kako sastaviti projekt i zadovoljiti europske procedure.

Inače, potpore će se odobravati u rasponu od 3,8 do 26 milijun kuna, a srednje velikim poduzetnicima maksimalno se pokriva 50 posto ukupne investicije, dok mikro i malim tvrtkama EU pokriva i do 60 posto investicije.

Gotovo jednak dio sredstava rezerviran je za unapređenje kapaciteta u turizmu pa je ministar Darko Lorencin pozvao iznajmljivače da iskoriste nepovratna sredstva.

– Želimo da što prije iznajmljivači postanu poduzetnici jer bi to značilo povećanje kvalitete u privatnom smještaju koji nosi golem potencijal, a riječ je o polovici smještajnog kapaciteta ukupnog turizma – poručio je Lorencin.

Zagrebačka radionica prva je od pet koje će biti održane na temu pripreme projekata za EU natječaj za gospodarstvo.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist