Županija

IZ CIJELE ŽUPANIJE Za cjelodnevnu nastavu zainteresirane samo osnovne škole Slano i Blato

IZ CIJELE ŽUPANIJE Za cjelodnevnu nastavu zainteresirane samo osnovne škole Slano i Blato

Samo dvije škole iz Dubrovačko-neretvanske županije prijavile su se za sudjelovanje u eksperimentalnom programu ‘Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja’. Prema popisu kojega je objavilo nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, riječ je o osnovnim školama Slano i Blato. Ove su se škole tako našle na popisu od ukupno 68 hrvatskih škola.
Nakon objavljenog popisa oglasio se i sindikat Preporod.
– Sindikat Preporod poziva da se popis škola nadopuni podatkom o provedenom izjašnjavanju učiteljskih i radničkih vijeća u prijavljenim školama. Zbog kvalitete provođenja eksperimenta i zbog njegovih dalekosežnih posljedica na preoblikovanje osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, jako je važno da u eksperiment uđu škole u kojima su se radnici, a ponajprije učitelji, opredijelili za sudjelovanje u promjenama. Povjerenstvo ne bi trebalo ni razmatrati prijave iz škola u kojima su se učitelji izjasnili protiv sudjelovanja u eksperimentu. U slučaju škola u kojima nije provedeno izjašnjavanje, isto bi odmah, a svakako prije donošenje odluke, trebalo zatražiti Povjerenstvo – smatraju u ovom sindikatu.
Napominju kako cjelodnevna škola u osnovnoškolski odgojno-obrazovni sustav mora ući na način da njene prednosti budu prepoznate od strane onih koji su najstručniji i najpozvaniji o njima prosuđivati.
-Bez svesrdne učiteljske podrške na neuspjeh je osuđen svaki pokušaj preoblikovanja rada škola. Kako će o odabiru prijavljenih škola ovisiti rezultati eksperimenta, velika je odgovornost na onima koji će ovih dana morati vršiti odabir. I ovom, trećom u nizu, sugestijom Preporod nastoji pridonijeti donošenju ispravnih i pravovremenih odluka – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod .

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist