Aktualno

Ivo Banac novi veleposlanik u SAD-u?

ivo Banac - tribina

Dubrovački povjesničar dr. Ivo Banac navodno je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH predložen za novog veleposlanika Hrvatske u SAD-u.

Doznaje to iz dva neovisna izvora Telegram, a suglasnost na ovo imenovanje mora dati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Banac se rodio u Dubrovniku 1947. godine. Emigrirao je u SAD 1959., gdje pohađa srednju školu, a potom i fakultet. Magistrirao je i doktorirao na poslijediplomskom studiju iz povijesti na Sveučilištu Stanford, a od 1977. do 2009. godine predavao je na Sveučilištu Yale, gdje je umirovljen kao profesor emeritus na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee.

Od 1994. do 1999. Banac je bio redoviti profesor u Budimpešti, a od 2008. godine redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dopisni je član HAZU-a.

U hrvatskom političkom životu pojavljuje se 2003. godine kada je izabran za predsjednika Liberalne stranke, koju napušta dvije godine kasnije. Bio je i ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi RH, zastupnik u Hrvatskom saboru, te predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo