Kultura

Ivana Marija Vidović godinu okrunila u Tirani

Ivana Marija Vidović godinu okrunila u Tirani

Izuzetno radnu godinu i brojne inozemne nastupe dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović okrunila je veoma zapaženim uspjesima u Tirani u prošlome tjednu. Bio je to drugi nastup u 2014. godini u glavnom albanskom gradu. U kolovozu je kao prva hrvatska umjetnica imala čast nastupati u dvorani koju nazivlju kraljicom Južne Amerike Sala São Paulo, a koja spada među par najboljih dvorana svijeta uz palicu trenutno najuglednijeg brazilskog dirigenta Luis Fernando Mahleira i uz pratnju jednog od vodećih simfonijskih orkestara Latinske Amerike. Ovaj uspjeh u São Paulu kao i nedavni recital u uglednoj rodnoj kući L.van Beethovena u Bonnu spadaju među najveće dosege nekog dubrovačkog umjetnika s područja klasične glazbe.
Nakon što se u travnju predstavila brojnoj publici u Tirani, u glavnoj dvorani Akademije Umjetnosti u sklopu festivala Flauti Magjik, a uz palicu maestra Fatosa Qerimaja uslijedio je i poziv na prošlotjedno gostovanje u sklopu pijanističkog festivala Pianodrom. Uz Orquestar in Sequenca i ponovno umjetničko vodstvo uglednog Fatosa Qerimaja, Vidović je uz uzvike Brava, Bravissima izvela hispanički repertoar i jedno djelo albanskog autora T. Harapija. Na repertoaru su bila još i djela maestra Pečija i to uz solistu uglednog albanskog gitariste Admira Doçi, A.Pärt u čijem je djelu prvi put kao solist nastupio mladi violinista Valin Qerimaj, a za kraj koncerta djela Piazzolle i Turine uz solisticu Ivanu Mariju Vidović na glasoviru.
Ovom dirljivom i uspješnom koncertu nazočili su i i izaslanici iz hrvatskog veleposlanstva u Tirani kao i brojna publika i uvaženi gosti iz kulturnih i intelektualnih krugova.
Ivana Marija Vidović za vrijeme svog boravka u Tirani bila je i članicom Eptinog pijanističkog natjecanja koje se prošlog tjedna odvijalo u dvorani Ministarstva kulture u Tirani.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist