Županija

IVAN SRŠEN: ‘U pandemijskoj godini JU NP Mljet je proslavio 60. rođendan, a posjetilo ga je 37.844 gostiju’

IVAN SRŠEN: 'U pandemijskoj godini JU NP Mljet je proslavio 60. rođendan, a posjetilo ga je 37.844 gostiju'
Mljet

Godina 2020. je iza nas. Naši sugrađani složit će se kako je bila prepuna izazova i događanja, uspona i padova, a pandemija koronavirusa odrazila se na svaki segment našeg života. Bili pojedinci ili institucije, svi zbrajamo postignute rezultate koji su uslijed izostanka turističke sezone znatno skromniji nego dosadašnjih godina. Kako je ona protekla u JU Nacionalni park Mljet koji u studenom proslavio svoj šesdeseti rođendan upitali smo ravnatelja Ivana Sršena.

– U izazovnoj 2020. godini obilježenu borbom s koronavirusom možemo zadovoljno konstatirati da smo bili ‘corona free’ destinacija, prepoznata i posjećena najvećim dijelom od strane domaćih posjetitelja, koji su mogli uživati u prirodnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini uz pridržavanje svih propisanih mjera vezanih za sprječavanje širenja koronavirusa. Svaka kupljena ulaznica je doprinos za trajnu zaštitu, očuvanje i unapređenje NP Mljet.

NP Mljet je godinama meta velikog broja posjetitelja, a ono što je zanimljivo je to da mu se veliki broj posjetitelja svake godine vraća. U 2019. godini NP Mljet je posjetilo 148 395 posjetitelja, dok je u 2020. godini bilo 37 844 posjetitelja.

Nautičari su prepoznali ljepotu mljetskih uvala o čemu svjedoči povećanje broja plovila čak i u 2020. godini. Mnogi nautičari s većim megajahtama su se odlučili za boravak u mirnim uvalama Polače i Pomena i nerijetko su bili usidreni preko dva tjedna. S ciljem zaštite livada posidonije i općenito morskog dna od sidrenja te organiziranju boljeg prihvata nautičara radi se i na projektiranju i gradnji obalnog zida – rive u luci Polače te se radi na stvaranju preduvjeta za isto i u luci Pomena.

IVAN SRŠEN: 'U pandemijskoj godini JU NP Mljet je proslavio 60. rođendan, a posjetilo ga je 37.844 gostiju'

Zaljubljenici u prirodu, planinari i svi oni koji su željeli pobjeći od gradske vreve u NP Mljet su dolazili kako bi uživali u šetnji, bicikliranju, edukativnim turama. NP Mljet ima preko 200 km planinarskih staza koje vode do predivnih lokacija kao što je vidikovac Montokuc na kojem se nalazi nova protupožarna osmatračnica s pogledom na cijeli NP Mljet, ili do vrha Planjak na kojem se nalazi i budući planinarski dom.

Unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture Parka je kontinuiran proces koji omogućuje održivi razvoj područja. Tako su u skladu s održivosti kroz projekte započela gradnja modernog posjetiteljskog centra Gustjerna, započeli su radovi sanacije dijela staze oko Velikog jezera na dionici Pračarica – Bjejaka. Sanacija oštećenja podloge ove popularne staze za bicikliste i šetače omogućit će neometano prometovanje elektro vlakića. Predviđeno je i uređenje Volontersko istraživačkog centra Kulijer s multifunkcijskom dvoranom, uređenje parkinga na lokaciji Vrbovica, nabava pet modularnih tipiziranih kiosaka ‘Eko blokova’, uspostava tematskih staza te povećanje atraktivnosti ponude razvojem inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini.

Nabrojane aktivnosti realiziraju se u sklopu projekta Mljet-Odiseja Mediterranea vrijednosti 49.268.324,09 kn financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Partneri na projektu su Turistička zajednica Općine Mljet, udruga DEŠA i HGSS.

IVAN SRŠEN: 'U pandemijskoj godini JU NP Mljet je proslavio 60. rođendan, a posjetilo ga je 37.844 gostiju'

JU Nacionalni park Mljet uz svoju temeljnu zadaću ima za cilj i edukaciju kako posjetitelja tako i lokalne zajednice. Najveće zadovoljstvo ipak predstavlja rad s najmlađim otočanima i učenicima, mlađom i budućom generacijom za koje Ustanova čuva prirodna i kulturna blaga. Na kraju svake godine pa tako i ove NP Mljet u suradnji s Osnovnom školom Mljet tiska kalendar s radovima učenika, a tema su endemske vrste, prepoznatljivi motivi i pejzaži NP Mljet.

Dugi niz godina Ustanova organizira brojne radionice za lokalno stanovništvo te ih podupire kroz sponzoriranje različitih kulturno-tradicijskih manifestacija. Potpora lokalnom stanovništvu se vidi i kroz financijske i druge poticaje, posebno u poljoprivredi. Nastavila se suradnja s Agronomskom fakultetom na promicanju mljetskih autohtonih sorti vinove loze te je organizirano kušanje i analiza mljetskih mladih vina, rakija i likera pod posebnim uvjetima zbog prevencije od širenja pandemije.

JU Nacionalni park Mljet se ovim putem još jednom želi zahvaliti svim volonterima, njih točno 100 koji su se odazvali na četiri volonterska programa u 2020. godini i koji uz djelatnike Parka kontinuirano i vrijedno rade na razvoju i očuvanju NP Mljet. Kroz spomenuti projekt su razvijena i dva nova volonterska programa te već pristižu prijave za volontiranje u 2021. godini.

Posebna zahvala svojim djelatnicima i svim onima koji svojim radom ostvaruju temeljne ciljeve i funkciju Ustanove. Kroz 60 godina postojanja svoj doprinos unaprjeđenju NP Mljet je dalo 423 djelatnika, učenika i studenta, kojima su poslane zahvalnice za doprinos u radu Ustanove u proteklih 6 desetljeća.

Na kraju ove godine možemo zaključiti da smo se uspješno borili s izazovima uzrokovanim globalnom pandemijom koronavirusa i nastavili sa svim aktivnostima usmjerenim na zaštitu i očuvanje prirode, promociju i unaprjeđenje Nacionalnog parka Mljet te se posebno usmjerili na projektne aktivnosti, koje će svim posjetiteljima u 2021., nadamo se boljoj i uspješnoj godini, pokazati rezultate unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture – poručio je Sršen.

IVAN SRŠEN: 'U pandemijskoj godini JU NP Mljet je proslavio 60. rođendan, a posjetilo ga je 37.844 gostiju'

Podsjetimo, Javna ustanova Nacionalni park Mljet osnovna je dana 11. studenog 1960. godine te je najstariji morski park u Republici Hrvatskoj. Obuhvaća gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 metara od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te važan geomorfološki i oceanografski fenomen i jedan od glavnih razloga proglašenja ovog dijela otoka zaštićenim. Uz slana jezera bitno je spomenuti i šumu koja je razlog zašto je otok Mljet danas poznat kao zeleni otok. Šumska vegetacija prekriva preko 90% kopnene površine NP Mljet, a njeno bogatstvo se vidi u velikom broju biljnih i životinjskih vrsta.

Sredinom 19. stoljeća tadašnja vlast je namjeravala proglasiti zaštićenim područjem ovaj dio Mljeta baš zbog očuvanosti šuma. Osim bogate prirodne baštine, područje NP Mljet ima izuzetno bogatu kulturno tradicijsku baštinu, a najpoznatiji spomenici su benediktinski samostan na otoku Svete Marije u Velikom jezeru te ostaci rimske palače koja je ujedno i treća najveća rimska građevina u Hrvatskoj. Brojna su i podvodna arheološka nalazišta.

Kroz svoje postojanje i djelovanje JU Nacionalni park Mljet je postala prepoznatljivi simbol očuvanja prirodne i kulturne baštine te su sve aktivnosti Ustanove usmjerene tome. Te aktivnosti su rezultirale i značajnim otkrićima pa se tako neprekidnim znanstvenim istraživanjima došlo do saznanja o postojanju većeg broja endemskih, autohtonih vrsta na području Parka.

Cilj Ustanove je pokazati posjetiteljima sve posebnosti ovog zaštićenog područja i ukazati na važnost zaštite istih te ih potaknuti da i sami pronađu načine kako pomoći očuvanju prirode.

IVAN SRŠEN: 'U pandemijskoj godini JU NP Mljet je proslavio 60. rođendan, a posjetilo ga je 37.844 gostiju'
Mljet

Pročitajte još

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist