Zanimljivosti

Istražuje se jezero u špilji Šipun

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom (HBSD), obavlja dodatna istraživanja  važnosti jezera u špilji Šipun koja se, u sklopu međunarodnog projekta

„Nature for the future“ s ciljem turističke valorizacije zaštićenih prirodnih područja, uređuje za javnost.

Ove aktivnosti istraživanja jezera nužne su u smislu monitoringa obzirom Šipun obiluje iznimno vrijednom faunom u speleološkom smislu. Naime, špilja Šipun predstavlja važan tipski lokalitet za 18 podzemnih vrsta. Špilja, koja se nalazi na sjeveroistočnom dijelu poluotoka Rat u Cavtatu, zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode od 1963. godine, iznimno je važna anhijalina špilja (speleološki
objekt s podzemnim jezerom čiji salinitet varira od slatke na površini do morske vode na samom dnu).

Tijekom 4 ronjenja uzorkovanje je obavio speleoronilac Vedran Jalžić upotrebom ronilačkog aparata s zatvorenim krugom „rebreathera uz asistenciju s površine speleologa Branka Jalžića. Uzorkovanja vode iz jezera provedena su s ciljem biološke i kemijske analize, čiji će se podaci koristiti za upravljanje špiljom te dostaviti znanstvenicima i stručnjacima iz područja oceanografije i biospeleologije.

Usto, dio podataka prezentirat će se na Drugom međunarodnom simpoziju o anhijalinim ekosustavima (2nd International Symposium on „Anchialine Ecosystems“) u organizaciji Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i Instituta Ruđer Bošković u Cavtatu od 3. – 6. listopada 2012. na kojem se očekuje veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz područja speleologije.

Istraživanja anhijalinog jezera obavljat će se osim u ljetnom i u zimskom razdoblju, dok je u ovoj godini planirano ljetno istraživanje (kolovoz – rujan).

Pročitajte još

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Gdje su bili komunalni redari ne tako daleke 1984.?

Dulist

UZ PEKARSKE SLASTICE U Domu za starije Dubrovnik obilježili dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija