Zanimljivosti

‘Istopite’ kilograme – spavajući! Jednostavno je

'Istopite' kilograme - spavajući! Jednostavno je

Višak kilograma, vjerovali ili ne, možete istopiti spavajući. San je eliminacijski proces, a sustav za eliminaciju viška masnoća i detoksikaciju vašeg organizma tijekom sna radi bez prekida.

Što je san kvalitetniji, i vaše tijelo sve više gubi na težini. To zna i portal Alternativa za Vas, koji donosi pet savjeta koji će pomoći kvalitetnijem snu i bržem mršavljenju.

1. Opustite se prije spavanja
Vježbe dubokog disanja, poput odbrojavanja i udaha na broj 4, a izdaha na 7, pomoći će vam da se opustite prije spavanja. Vaše disanje igra važnu ulogu u eliminaciji toksina dok spavate.
Opušten, spokojan, osvježavajući san poboljšat će eliminaciju masnoća preko noći. Vježbe dubokog disanja i meditacije prije spavanja, zdrave su navike koje treba usvojiti da biste se osjećali opušteno i bolje spavali.

2. Smanjite šećer i stres
Endokrini sustav ima zadaću održavanja ravnoteže hormona, a spolni hormoni direktno utječu na vaš biološki ritam. Ako je smanjena razina testosterona, to dovodi do raznih poremećaja u ciklusu sna i do nesanice. Unos veće količine šećera prije spavanja uzrokuje poremećaje u razini hormona testosterona i estrogena, što će djelovati tako da ne možete zaspati.
Stres je također u direktnoj vezi s nesanicom. Stres i visoka razina kortizola dovode do povišenja šećera u krvi, a time i poremećaja ravnoteže spolnih hormona. Kada razina hormona nije uravnotežena, tijelo zadržava masnoće, umjesto da ih troši.

3. Recite NE računalu i televizoru prije spavanja
Serotonin i melatonin su neurotransmiteri koji između ostaloga reguliraju bioritam. Pri izloženosti svjetlosti (suncu ili drugom izvoru) raste razina serotonina, dok melatonin zahtjeva manje svijetla. Tako se oblikuje normalan biološki ritam. Izloženost tehničkim uređajima poput mobitela, televizora i računala zbunit će ove neurotransmitore. Zato je potrebno najmanje sat vremena prije spavanja izbjegavati korištenje računala i gledanje televizije. Važno je povećati unos zdrave hrane koja obiluje nutrijentima, a navečer izbjegavati žitarice jer one smanjuju djelovanje neurotransmitera. To će poboljšati vaš san i proces kojim vaše tijelo preko noći prerađuje i topi masnoće.

4. Izbjegavajte kavu
Supstance koje izazivaju ovisnost znatno usporavaju eliminacijski proces tijekom sna. Dr. Daniel Amen istražio je štetne učinke kofeina na mozak. Kofein se u tijelu zadržava 17 sati i ometa djelovanje dobrih bakterija u crijevima, a to dovodi do niske razine melatonina u tijelu. Naš mozak, isto kao i tijelo, sastoji se od 65% vode. Kako biste poboljšali procese tijekom sna, potrebno je cijelog dana redovito piti dovoljno vode. Voda pomaže u čišćenju od toksina i poboljšava gubitak težine u snu.

5. Na vrijeme pođite spavati
U noćnim satima vaše žlijezde, organi i tjelesni sustavi prirodno čiste tijelo. Oko 9 sati navečer aktivni su metabolički procesi povezani uz djelovanje nadbubrežne i tiroidne žlijezde. Zato se ne preporučuje jesti nakon tog vremena. Između 1 i 3 sata ujutro, vrijeme je kada jetra vrši detoksikaciju organizma. Konzumiranje alkohola, kave ili drugih štetnih supstanci (brze hrane) može zaustaviti ili usporiti taj proces. Za normalno funkcioniranje vašeg tijela, njegovog sustava detoksikacije i eliminacije viška masnoća, od iznimne je važnosti otići na počinak u skladu s biološkim ritmom. Za većinu ljudi to je najkasnije u 1 sat ujutro.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist