Hrvatska

ISPLATA POVRATNE NAKNADE Ćorić: Građani će mlijeko plaćati nešto skuplje, ali 50 lipa mogu dobiti natrag

Od četvrtka, 1. srpnja počela je isplata povratne naknade za PET ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda, a svaka od njih koja se od tog datuma stavlja na tržište morat će imati oznaku za povratnu naknadu, piše Glas Slavonije.

Po 50 lipa trgovci neće morati vraćati za ambalažu koja je na police postavljena prije 1. srpnja, što potvrđuju u Fondu za zaštitu okoliša. Zbog toga se boce od mlijeka neće moći vratiti na automatu, nego će se takva ambalaža morati pregledati ručno, a naknada će se dobiti samo za bocu koja ima oznaku za povratnu naknadu i za koju je plaćeno 50 lipa. Podsjetimo, povratna naknada vraćana je do kolovoza 2015. godine, kada je ova odredba ukinuta. Vlada RH još je prošle godine odlučila ‘vratiti se staroj praksi’, ali je primjena odluke prolongirana. Kupci su se odmah zapitali što će uvođenje povratne naknade značiti za cijenu mliječnih proizvoda. Iz Hrvatske poljoprivredne komore još ranije su isticali kako će to biti težak udarac za domaću proizvodnju te od Vlade zatražili da još jednom preispita ovu odluku koja će, ustvrdili su, nanijeti dodatni udar na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda domaćim proizvođačima, koji se i inače teško nose sa sve većom uvoznom konkurencijom. U Vladi nisu odustali od uvođenja povratne naknade, a iz Fonda za zaštitu okoliša poručili su kako je pitanje ambalaže važan dio Europskog zelenog plana. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić realnim je nazvao poskupljenje od dvije lipe, koliko proizvođači navodno moraju platiti Fondu za očuvanje okoliša.

-Cijena će se nominalno povećati, ali onog trenutka kad tu bocu kupite, odnesete kući i popijete to mlijeko, te je nakon toga vratite, 50 lipa će opet biti vaše –  rekao je Ćorić.

Pročitajte još

OMICRON Ovo su simptomi ‘zabrinjavajuće varijante’ koronavirusa

Dulist

HGK: Cijene nekretnina narasle za 6 posto, ali rast kamata mogao bi dovesti do korekcije

Dulist

Ako omicron uđe u Hrvatsku, to neće puno promijeniti stvari

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija