Zanimljivosti

Iskoristite posljednje sunčane dane!

Dubrovački zalazak sunca

Devedeset posto vitamina D dobivamo direktno od sunca. Budući da su ovo posljednji sunčani dani, iskoristite ih kao prirodni izvor energije.

Sunce u mozgu potiče lučenje hormona serotonina i endorfina (hormoni sreće), podiže raspoloženje, optimizam i čini nas sretnijima. Izlaganje sunčevoj svjetlosti neophodno je za naše zdravlje.

Oko 90 posto vitamina D dobivamo upravo od sunca. Index Fit navodi zašto nam je važan vitamin D:

– Jača kosti i zube

– Sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze

– Sprječava depresiju

– Važan je za stanice obrambenog mehanizma (T-limfocite). Glavna funkcija T-limfocita je borba protiv stranih tijela u krvotoku. Ukoliko u krvotoku nemamo dovoljno D vitamina, T-limfociti se ne mogu kretati.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D:

– Bolovi u kostima

– Spontani lomovi kostiju

– Slabost u mišićima

– Umor

– Gubitak snage

– Nesanica

Izbjegnite depresiju i ozbiljne mentalne probleme izlaganjem prirodnom svjetlošću tokom dana. Ukoliko to niste u mogućnosti prakticirati tokom tjedna, zbog odlaska na posao prije izlaska sunca i kasnog povratka nakon radnog dana, iskoristite slobodan vikend i budite izloženi suncu što je više moguće.

Poremećaj izazvan nedostatkom izlaganja prirodnom svjetlu može izazvati manjak energije, loše raspoloženje, veći apetit, manjak volje za druženje s ljudima i nemogućnost uživanja u stvarima koje vas inače zadovoljavaju. Stoga, izađite van, dok nisu počele kiše!

 

Zadnji sunčani dani su pred vama, stoga, iskoristite ih na najbolji mogući način jer je sunce jedan od najvažnijih prirodnih izvora energije.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist