Aktualno

Ipak se mijenja Zakon o radu

Zakon o radu će ipak ići u izmjene, a glavna promjena očekuje kolektivne ugovore čija bi se produljena primjena nakon isteka vremenski ograničila, čime bi država uštedjela znatna sredstva, potvrdili su iz Vlade.

– ZOR treba raspraviti u jednoj točki, odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila i nakon isteka kolektivnog ugovora, gdje su potrebne određene prilagodbe – rekao je Zoran Milanović za vecernji.hr i tako zapravo stavio točku na “i” beskonačnom konzumiranju prava iz kolektivnog ugovora, jer su sindikati suglasni s tim prijedlogom.

Kako bonitetne kuće traže rezove u radnom zakonodavstvu, a od prvog dana kada su dobili mandat vladajući ističu važnost zadržavanja sadašnjeg rejtinga svjetskih agencija, očito je kako će se radnička prava smanjivati. Samo ako ostane na ovoj mjeri, kako se najavljuje, da ne bi bilo rezanja i drugih prava koje proizlaze iz ZOR-a.
Ograničavanje primjene isteklih kolektivnih ugovora uštedjelo bi znatan novac, što je u vrijeme krize i proračunskih rezova čini se neizbježno. Kolektivni ugovori su radnicima jamčili brojna prava, poput božićnice, regresa i niza dodataka na plaću što u krizi koja u Hrvatskoj traje već četvrtu godinu postaje teško financirati. Ove mjere kao nužne traže međunarodne institucije, ali i domaći ekonomisti koji ističu da sa sadašnjim Zakonom o radu nije moguće provesti stvarne reforme.
 

Pročitajte još

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik osvaja medalje na natjecanju festivala Biser mora

Dulist

POZIV GRAĐANIMA Predložite lokacije za nadzor brzine!

Dulist

‘KOLIKI PROSTOR!’ ‘Miovića šuma’ svakog dana s novim vizurama, a od ‘šume’ više nema ni traga!

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija