Hrvatska

‘Investitorima izvan EU zabranit ćemo kupovinu dionica INE’

Milanović u Kuparima

Uoči glavne skupštine INE koja će se održati u utorak premijer Zoran Milanović komentirao je kako od same Skupštine ne očekuje puno. Ponovio je kako se razmišlja o zakonskim rješenjima koja bi potencijalnim investitorima van Europske unije onemogućila kupnju Ininih dionica.

“Postoji ta pravna mogućnost; da se zakonskom odredbom zaštiti nacionalni interes u smislu stjecanja vlasništva nad energetskom kompanijom od pravnih osoba koje su izvan EU. Naprosto zato da u mogućim raspletima situacija oko INE kontroliramo taj postupak najviše koliko možemo”, rekao je Milanović.

Glavni vladin pregovarač, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak već je ranije rekao da u utorak ne očekuje raspravu o kadrovskim, već vlasničkim pitanjima.

Podsjetimo, na skupštini će se, između ostalog, raspravljati o financijskom izvješću za 2013. godinu. Ina je prošle godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,7 milijardi kuna. Neto dobit Ine iznosila je 953 milijuna kuna. Od prodaje je Ina ukupno zaradila 27,4 milijarde kuna.

No, kontroverze je izazvalo umanjenje vrijednosti imovine Ininog poslovanja u Siriji, od čak 1,5 milijardi kuna, te je poslovanjem Ine nezadovoljstvo izrazila i Vlada RH. Prema  najnovijoj analizi američkih konzultanata koju je naručila Vlada, Hrvatska je zbog MOL-ova upravljanja Inom izgubila 34 milijarde kuna.

Analiza napravljena u jeku pregovora Vlade i MOL-a o budućnosti hrvatske naftne kompanije otkrila je da je Ina izgubila na vrijednosti u svim segmentima poslovanja.

Index.hr

 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist