Grad

INVAZIVNA VRSTA 1.500 pajasena uklonjeno na Boninovu

pajasen vrtlar uklanjanje 3

Djelatnici Vrtlara su proteklog tjedna na Boninovu nedaleko od kampusa Sveučilišta u Dubrovniku uklonili 1500 jedinki invazivne vrste pajasena s površine od 2.500 m², objavili su iz Vrtlara na Facebooku.

– Na predmetnoj površini se tijekom prošlog tjedna uklanjao standardnim protokolom. Vrtlar je na brojnim lokacijama na području užeg dijela Grada prethodno već proveo suzbijanje navedenog stabla, a trenutno se na tim površinama uklanjanju i mladi izdanci te provodi monitoring. Samo uklanjanje pajasena provodi se u okviru projekta Life Contra Ailanthus u kojem Vrtlar d.o.o. sudjeluje kao jedan od partnera – rekli su iz Vrtlara.

Pajasen je inače, kako smo već pisali, listopadno stablo koje predstavlja veliku prijetnju mnogim biljkama na području Europe, Hrvatske pa čak i Dubrovačko-neretvanske županije. Osim što širi otrov te sprječava rast ostalim stablima i biljkama, urušava i stijenje pa čak i kuće. Raste tolikom brzinom da ga je gotovo nemoguće sustići i ukloniti. A, dok ga se uoči i ukloni, već je napravilo štetu. Izgleda kao ukrasna biljka pa ga malo tko doživljava opasnim, ali pajasen to itekako jest.

Foto: Facebook Vrtlar

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

MJERA GRADA Uručeni prvi ugovori za nepovratna sredstva za kupnju prve nekretnine

Dulist

I DALJE IMA NEDOSTATAKA Dom za starije u Gružu još čeka suglasnost protupožarnog inspektora!

Dulist