Aktualno

Inspektori zbog neradnih nedjelja u 4 mjeseca kaznili preko 50 trgovaca i obrtnika

U četiri mjeseca, od kada je Zakon stupio na snagu, inspektori su zbog toga kaznili više od 50 trgovaca i obrtnika. Dio njih radio je i jučer na blagdan Svih Svetih, izvješćuje RTL.

Iza nas su puna četiri mjeseca od novog zakona – i tri blagdana kada su vrata trgovina i pekarnica ostala zatvorena. No neki, osim dopuštenih iznimki, ipak su na blagdane radili. Pa je dijelu njih na vrata, uz kupce, pokucala i inspekcija.

Tako je od stupanja na snagu Zakona 1. srpnja inspekcija državnog inspektorata provela 929 kontrola rada prodajnih objekata vezano uz radno vrijeme, isticanje radnog vremena i zabranu rada blagdanima, a utvrđena je 51 povreda odredbi.

Na jučerašnji blagdan Svih svetih tržišna je inspekcija provela 328 kontrola prodajnih objekata, a utvrđeno je devet povreda odredbi o neradnim blagdanima.

– Mi smo odmah upozoravali da će zakon izazvati nered na tržištu što se i dogodilo tako što su lokalne samouprave donosile neke svoje uredbe o sajmenim danima, pa pretpostavljam da je to unijelo jedan nered na tržište, pa je tu pretpostavljam bilo i nekih prekršaja – rekao je Mirko Budimir, predstavnik malih trgovaca u HUP-u.

Trgovcima se izdaju prekršajni nalozi ili se podnose optužni prijedlozi nadležnim sudovima.

– Ja bih komentirala da se tu radi o malom broju nepravilnosti što pokazuje to da trgovci poštuju zakone RH bez obzira što se s njima ne slažu – rekla je Dorotea Jurčić, članica pravnog tima udruge Glas poduzetnika.

Propisane kazne za pravne osobe su od 660 do više od 39 tisuća eura. Za odgovorne osobe unutar pravnih osoba kazne su od 530 do više od 9000 eura, i za obrtnike kazna od 530 do više od 13 tisuća eura.

– Sugerirala bih trgovcima kojima se ovo dogodi, da ako zaprime obavijest o podizanju optužnog prijedloga ili prekršajni nalog, da angažiraju branitelja. Ono što bih pozdravila je napor Vlade koji je dozvolio cvjećarnama da rade za blagdan Svih sveti – poručila je Jurčić.

Pročitajte još

Orlando procvjetao od obnove

Dulist

Vodovod započeo rekonstrukciju cjevovoda na gruškoj obali

Dulist

KAKO SAČUVATI PODATKE? Google od sutra kreće s brisanjem računa

Dulist