Aktualno

Inicijatori i dobitnici priznanja ‘Imperijal’ kod predsjednika Milanovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u srijedu u Uredu predsjednika Republike s članovima Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije i učenicima, dobitnicima priznanja „Imperial“. Priznanje „Imperijal“ spomen je na poginulu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata koje su ustanovile njihove majke u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom državne nagrade za promicanje prava djeteta.

Dodjela prvog priznanja „Imperial“ održano je na Svjetski dan djece 20. studenoga 2021. godine u Dubrovniku, a Udruga je najavila kako će se ubuduće dodjeljivati svake godine na taj dan. „Imperijal“ je jedinstven način obilježavanja stradanja djece u Domovinskom ratu kojim poštujemo prošlost, ali gledamo u budućnost naše djece, objasnili su članovi Udruge i dodali kako žele da „Imperijal“ bude simbol ne samo stradanja, već i ljubavi i pobjede.

Cilj je priznanja da se nagrade djeca za njihov rad i angažman, a ove godine priznanje su dobili učenik Osnovne škole Mokošica Josip Đurović, za volontiranje i sudjelovanje u humanitarnoj akciji Podijelimo radost Božića te promicanje ugleda škole i svoje zajednice; učenica Osnovne škole Montovijerna Bruna Stojanović, za promicanje ugleda škole i grada Dubrovnika te učenik Gimnazije Dubrovnik Filip Bašica, kao predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, za promicanje ugleda škole.

Predstavnici Udruge zahvalili su predsjedniku Milanoviću na potpori koju je dao održavanju prve dodjele priznanja „Imperijal“. Predsjednik Milanović potvrdio je kako će i ubuduće imati njegovu potporu.

Uz učenike, dobitnike priznanja „Imperial“, na sastanku su bile predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Marija Lukšić i članica Udruge Ana Bokun te dobitnik nagrade Sabora RH za promicanje prava djeteta i dobitnik Velike nagrade Hrvatske sigurnosti 2021 godine, inicijator i idejni začetnik priznanja „Imperial“ Denis Pavela i ravnateljica OŠ Montovjerna Dubrovnik Lucija Vujica.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Pročitajte još

Broj ukupno zaposlenih u srpnju porastao za 1,1 posto u odnosu na lipanj

Dulist

Julijo Srgota novi je direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Jeziv novi trend na Tik Toku zabrinjava liječnike

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija