Hrvatska

Inflacija u Hrvatskoj preskočila 10 posto!

Inflacija u Hrvatskoj preskočila 10 posto!

Inflacija u Hrvatskoj preskočila je deset posto i na kraju mjeseca svibnja zastala na 10,8 posto, donosi Večernji list.
Hrana i piće su u godini dana poskupjeli 15 posto, prijevoz 19 posto, usluge u restoranima i kafićima 12 posto, a odjeća i obuća oko 9 posto.
U odnosu na mjesec travanj cijene su skočile 1,4 posto, koliko nekad u godinu dana.
Eurozona je, prema prvoj procjeni u svibnju imala inflaciju od 8,1 posto, tako da smo, piše Večernji, drugi mjesec zaredom značajno iznad prosječnih razina cijena u eurozoni.
Objavljena je i globalna ljestvica konkurentnosti za 2022. godinu Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne po kojoj je Hrvatska na 46. mjestu od 63 analizirane zemlje, ostvarivši tako skok za 13 mjesta, uz napredak po svim čimbenicima konkurentnosti. Prva je Danska, dok je Hrvatska doživjela najveći ovogodišnji rast, pomaknuvši se s 59. na 46. mjesto i napredujući po svim čimbenicima konkurentnosti. To bi moglo biti povezano s poboljšanjem poslovnog raspoloženja zbog nadolazećeg pristupanja zemlje europodručju, ocjenjuju iz Svjetskog centra za konkurentnost (WCC). Ljestvica konkurentnosti IMD-a uključuje 333 kriterija od kojih se dvije trećine odnose na statističke podatke, a trećina na istraživanje mišljenja gospodarstvenika, koje je provedeno u prvom dijelu ove godine.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist