Hrvatska

Inflacija u Hrvatskoj preskočila 10 posto!

Inflacija u Hrvatskoj preskočila je deset posto i na kraju mjeseca svibnja zastala na 10,8 posto, donosi Večernji list.
Hrana i piće su u godini dana poskupjeli 15 posto, prijevoz 19 posto, usluge u restoranima i kafićima 12 posto, a odjeća i obuća oko 9 posto.
U odnosu na mjesec travanj cijene su skočile 1,4 posto, koliko nekad u godinu dana.
Eurozona je, prema prvoj procjeni u svibnju imala inflaciju od 8,1 posto, tako da smo, piše Večernji, drugi mjesec zaredom značajno iznad prosječnih razina cijena u eurozoni.
Objavljena je i globalna ljestvica konkurentnosti za 2022. godinu Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne po kojoj je Hrvatska na 46. mjestu od 63 analizirane zemlje, ostvarivši tako skok za 13 mjesta, uz napredak po svim čimbenicima konkurentnosti. Prva je Danska, dok je Hrvatska doživjela najveći ovogodišnji rast, pomaknuvši se s 59. na 46. mjesto i napredujući po svim čimbenicima konkurentnosti. To bi moglo biti povezano s poboljšanjem poslovnog raspoloženja zbog nadolazećeg pristupanja zemlje europodručju, ocjenjuju iz Svjetskog centra za konkurentnost (WCC). Ljestvica konkurentnosti IMD-a uključuje 333 kriterija od kojih se dvije trećine odnose na statističke podatke, a trećina na istraživanje mišljenja gospodarstvenika, koje je provedeno u prvom dijelu ove godine.

Pročitajte još

[FOTO] JOŠ MALO DO OTVORENJA… Zasvijetlio Pelješki most!

Dulist

Ako Vlada ne intervenira, u utorak drastično poskupljenje goriva

Dulist

OBJAVILO MINISTARSTVO ‘Prvo ovogodišnje tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija